Silviu Bălan: reluarea activităților pe munte trebuie să se facă treptat

Silviu Bălan a vorbit la dialoguri montane Dor de Munte despre modul în care ar trebui să reîncepem activitățile montane și sportive outdoor. Alergător pe munte vara și schior alpinist iarna, practicant schi alpin, mountain bike, trekking și alpinism, sportivul organizează și tabere montane și este convins că ieșirea în natură, la aer curat, ne va ajuta să ne întărim sistemul imunitar.

Silviu Bălan

Era nevoie chiar mai devreme de asta. Lumea are nevoie să iasă în natură, să facă sport sau pur și simplu să stea afară în aer curat. Cred că dacă mai stateam în case două luni ne îmbolnăveam mai mulți. Dar cred că această schimbare trebuie să se facă gradual. Masca și dezinfectantul trebuie să rămână de acum în rucsac. Și dacă mergi cu mașina personală te mai oprești la o benzinărie sau poți să ajungi în diverse locuri. Lucruile astea ar trebui să devină uzuale pentru noi.

În Bucegi și în Făgăraș, la peste 2000 de metri altitudine =, încă este iarnă. Și eu vreau să mai merg la o tură cu schiurile.

În lunile astea au scăzut calitățile noastre fizice, deci trebuie să o luăm treptat. Cred că mai important decât sportul în sine e ieșirea în natură. E mai important acum să facem o drumeție alertă, decât o alergare montană. Să nu stăm pe ceas, să ne simțim puțin pulsul, articulațiile. Riscurile sunt mari, mușchii și-au pierdut din tonus, articulațiile pot fi afectate dacă ne forțăm, a spus Silviu Bălan.

Pentru toți rămâne întrebarea dacă se vor putea organiza tabere montane atât pentru adulți, cât și pentru copii, și în ce condiții. Momentan, legislația este neclară.

Cred că trebuie să ne adaptăm cerințelor și regulilor care vor fi impuse. Vom putea merge în grup de 3 pe munte, mi se pare arhisuficient. Probabil peste două-trei săptămâni vom putea merge în grup de 10. Să mergem mult pe aceste norme date de guvern. Noi am creat niște pachete. Organizam niște ture cam cu 20 de participanți. Acum am adaptat și pe următoarea perioadă organizăm ture de doi oameni și cu ghidul, trei. Ne-au scris mulți oameni care vor să iasă, dar să fie în siguranță. Și pe asta punem accentul și noi. Când ne caută oamenii, cel mai mult îi îngrijorează că au luat kilograme în plus. Nu mai e panica aceea care ne-a făcut să ne închidem în case.

Pe partea de copii, au fost ceva declarații că taberele școlare sunt interzise. La fel, nu sunt făcute diferențe între taberele de copiii organizate de școli sau de un agent privat. Dar copiii vor avea nevoie de aceste ieșiri în natură. Oricum și până acum, în tabere, copiii trebuiau să aducă aviz epidemiologic. Nu știu ce să zic pe partea asta. Dar îi sfătuiesc pe părinții să iasă cu copiii.

Un alt subiect unde lucrurile nu sunt foarte clare este cel legat de competițiile sportive precum cele de alergare montană sau mountain bike.

Ca evenimente sportive de masă, eu nu cred că vom avea parte de așa ceva anul acesta. Sau cel puțin nu la modul în care știam noi. Eu sunt implicat în mai multe concursuri. Primul era Brașov Maraton în aprilie. A trebuit să luăm o decizie la începutul epidemiei și am hotărât să-l mutăm în octombrie. Nu e cert că o să-l facem nici în octombrie. Apoi la Retezat SkyRace am hotărât să îl amânăm la anul. Cred că va fi mai greu și din punct de vedere al autorizațiilor, sigur acum va fi nevoie de mai multe avize de la DSP, avize epidemiologice.

Legal, în România, dacă ești legitimat la un club și ai viză medicală sportivă ești sportiv profesionist. Că iei un salariu de acolo sau nu, nu contează. Doar că mie mi se par destul de aberante hotărârile astea. Cu stat 14 zile în izolare, apoi făcut testul și cantonament. La noi mesajul a fost să stăm acasă, în siguranță. Nouă, vizele ne-au expirat. INMS-ul (n.r. Institul Național de Medicină Sportivă) este închis. Deci nu suntem legal sportivi.

Sunt mulți sportivi care se bazau pe banii câștigați din concursuri. Mulți dintre ei vor pierde din motivație. Problema se pune la cluburile private, care sunt susținute din sposorizări. Aici va fi o problemă economică. Nu știm câte firme vor mai fi dispuse să susțină cluburile. Iar asta e la nivel mondial. Dincolo e puțin mai multă libertate. În Austria s-a permis întotdeauna schiul de tură, iar în Italia s-a ieșit iarăși pe trasee.

Dor de Munte este un proiect inițiat de Alpin Film Festival, alături de Ski&Outdoor Magazine și Clubul Alpin Român. Emisiunile sunt transmise în direct, pe Facebook, iar discuțiile sunt menite să aducă clarificări asupra modului în care vom putea merge pe munte după 15 mai. Mai multe detalii, aici.

Scris de: Bianca Șomlea

sursa foto: FB/Silviu Balan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine