Starea pârtiilor: Veşti proaste pentru schiori

Starea pârtiilor: Veşti proaste pentru schiori
Starea pârtiilor: Veşti proaste pentru schiori

Stratul de zăpadă (naturală) se topeşte în întreaga zonă montană a masivelor Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic). Zăpada umedă de la suprafaţă, rezultată din topire, îngheaţă cursul nopţii, şi formează cruste subţiri. În plus, pe anumite pante suficient de înclinate din masivul Făgaraş se pot declanşa avalanşe mici de topire de suprafaţă sau curgeri superficiale sub influenţa insolaţiei. Şi ca şi cum asta nu era destul, stratul de zăpada va deveni discontinuu în masivul Bucegi. Conform ultimei informări meteorologice, stratul de zăpadă măsoară 58 de centimetri la staţia meteo de la Bâlea Lac, 13 centimetri la Fundata, tot atât la Sinaia, 7 centimetri la Predeal şi a devenit deja discontinuu la Vârful Omu. Doar în zonele adăpostite şi pe văi sunt depozite mai însemnate de zăpadă. Nici temperaturile nu sunt unele prea prietenoase cu schiorii. Oscilează în aceste zile între -6 şi 9 grade celsius, în funcţie de altitudine şi ora de măsurare:

  • Peste 1.800 de metri: minime între -6 şi -2 grade, maxime între -2 şi +4 grade
  • Sub 1.800 de metri minime între -4 şi -1 grad, maxime între 4 şi 9 grade
Vremea este în general frumoasă şi relativ caldă, cu temperaturi de peste 0 grade celsius la orele prânzului. Cerul este variabil, vântul suflă de la slab la moderat, cu intensificări trecătoare doar în zonele de creastă. Dar cel mai grav este că zăpada continuă să se topească în întreaga zonă montană. Aşa se face că starea pârtiilor care nu au instalate tunuri de zăpadă nu este una foarte bună. Iar în aceste condiţii pârtiile cu zăpadă artificială sunt singurele (cu câteva excepţii) care funcţionează la parametri optimi.   Redacția]]>

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine