Ce înseamnă numerele de pe schiuri

Chiar dacă a venit primăvara, încă mai găsit la munte zăpadă bună pentru schi. Iar în magazine au apărut deja reducerile extra-sezon la echipamentele de iarnă. Așa că, poate fi momentul perfect pentru achiziționarea unor schiuri noi. Iar dacă mergem la shopping, este bine să înţelegem ce înseamnă numerele de pe schiuri.

Foarte importantă este lungimea schiului. Primele cifre la care ne oprim sunt cele care ne arată această caracteristică de bază. În funcție de cât de bine schiezi și la ce dorești să folosești schiurile, poți să achiziționezi schiuri cu 10, 15 sau 25 cm mai scurte decât înălțimea ta. Dacă ești pasionat de freeride sau de viteză, atunci poți să îți iei schiuri mai lungi decât cele recomandate anterior. Urmează apoi o serie de cifre de tipul: 122, 76, 104, radius 14. 122 este lăţimea la vârf, 76 este lăţimea la centrul schiului, iar 104 este lăţimea cozii schiului. Împreună dau geometria, sau forma schiului.

Dimensiunea de la mijloc e deosebit de importantă: sub 73 avem schiuri pe care le adoră cei care preferă virajele dinamice şi scurte, în forţă. Între 73-88 avem schiuri mid fat, cele mai folosite în special de către practicanţii amatori, unele care sunt bune şi pe pârtie, dar şi puţin în afara ei. Între 88-100 mm avem schiurile fat: pentru free-ride, pentru zăpada fânată. Iar peste 100 mm avem schiurile super-fat, pentru zăpadă mare şi munţi înalţi; ele virează puţin mai greu şi au o stabilitate foarte puternică, dar tehnica e foarte importantă.

Combinaţia dintre cele 3 măsuri: vârf, mijloc şi coadă determină sidecut-ul schiului, adică raza cercului în care se include forma schiului. Raza schiului nu coincide cu raza de virare: aceasta e dată de raza schiului în combinaţie cu unghiul de înclinaţie şi cu camberul schiului. Aşa că radiusul, pe care îl vedeţi notat la coada schiului, ne dă raza pe care o face schiul în timpul virării. Un radius mai mare de 19 găsim la schiurile dedicate virajelor largi şi în mare viteză. Un radius între 15-18 găsim la schiurile dedicate atât virajelor scurte, cât şi celor largi, în funcţie de viteza pe care o imprimăm schiului şi presiunea pe care o imprimăm în contact cu zăpada. La un radius mai mic de 14 deja vorbim de viraje scurte, dinamice, în forţă.

Concluzie, profitați de reduceri și alegeţi-vă schiurile în funcţie de ceea ce vreţi să faceţi, cu atenţie la dimensiuni şi la radius.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

*powered by Hervis

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine