Predeal. 3 în 1

SkipassMagazine răspunsul meu a venit prompt: bineînțeles! Ok, zice Andi, trebuie să scrii recenzii despre pârtiile pe care te-ai dat, să înțeleagă tot iubitorul de schi și snowboard despre ce vorba acolo. Instantaneu, gândul mi-a fugit către Predeal, oraș de care mă leagă multe amintiri plăcute din vremea studenției.

Fiind absolvent al FEFS din Cluj-Napoca, specializare Schi, am stat ceva pe pârtiile din orașul situat la cea mai mare altitudine din România (1100m). O să incerc sa pun pe hârtie, sau pe tastatură, cum vreți, impresiile despre Predealul studenției mele și despre cel actual, adică impresiile unuia care se dă pe un alpine snowboard din iarna lui 96-97. Poate vă întrebați care-i faza cu 3 în 1 din titlu? E despre faptul că vorbim despre trei pârtii, Cocoșul, Clăbucet și Subteleferic, toate cu același punct de plecare situat pe la 1445m și toate deservite de același telescaun modern de 4 locuri (ce bună ar fi o protecție de plexiglas când vremea e mai capricioasă….).                                

Încântat de faptul că ești salutat cu căldură de către personalul care administrează instalațiile de cablu de pe întreg domeniu schiabil din Predeal, urci în telescaun și dacă ai noroc de: o zi de luni (ideal să fie a doua zi după terminarea vacanței copiilor), soare, 2-3 prieteni și, bineințeles, zăpadă, poți fi sigur că vei avea o zi pe cinste! În timpul urcării ai timp berechet să admiri mare parte din pârtia Subteleferic, imaginîndu-ți ce desen vrei să lași in zăpadă, apoi ajungi sus la punctul de unde pleacă cele trei pârtii mari. Cum sunt aproape goale după iureșul din vacanță, admiri in fugă Caraimanul cu impunătoarea sa Cruce a Eroilor Neamului și o iei la stânga, pe Cocoșul, de departe cea mai ușoară pârtie dintre cele 3, din punctul meu de vedere o albastră cu ușoare accente de roșu. E genul de pârtie pe care recomand să se inceapă și să se termine o zi la schi. Urmele lăsate de Remus cu ratrack-ul lui pe toată lățimea pistei te fac să râzi cu gura pană la urechi în timp ce-ți dai drumul la vale.                              

După ce te bucuri de o pantă relativ lină pe care numai bine te incalzești, urmează un „S” stânga-dreapta pe o curbă de nivel ce se îngustează mai apoi într-un drum plat (boarderilor le recomand să dea bine cu ceara pe talpă); la fel ca partea inferioară a unei clepsidre, așa se deschide și pârtia Cocoșul pe la mijlocul ei, dar cu o înclinație si o lățime superioare primei treimi din pârtie. Desenezi repede ceva pe zăpada fără urme si continui pe pârtia care începe să „verse” (să folosesc un termen din automobilism) spre stânga. Urmează finalul: o curbă cam la 90”, lată si… un zid. Este cea mai înclinată porțiune din Cocoșul care te duce pană la telescaun dar, din păcate este și cea mai scurtă. Pentru cei care vor să rămână în zona albastră, există în stânga o variantă de ocolire a porțiunii abrupte. La cei 2,250 m pe care îi are Pârtia Cocoșul, este recomandarea mea pentru prima coborâre din zi!!

Din nou, la scaun, ne salutăm reciproc cu personalul amabil, mai tragem o dată cu ochiul la pârtia „regină” și după ce ajungem sus, de data asta o luăm la dreapta dupa coborîrea de pe telescaun. Ținta noastra: Clăbucet! A doua pârtie ca nivel de dificultate din cele 3. Pârtie pe care o împart în două: Clăbucet Plecare și Clăbucet Sosire. Sus, zăbovim acum mai mult să admirăm și să imortalizăm frumusețea ce ți se desfășoară în fața ochilor pe 360 de grade. Consultați atlasele geografice pentru detalii întrucât acest articol este doar despre domeniul schiabil Predeal. Iți pui placa, sau schiurile, strângi clăparii și iți dai drumul pe un ușor plat, porțiune pe care o urmezi și când mergi să te dai pe Subteleferic. Spre Clăbucet o iei la stânga pe o roșie pe care te bucuri de o constanță a pantei pe toată lungimea; dacă merge teleschiul ce deservește aceasta porțiune, sigur iți vine să mai faci 2-3 ture.

După ce încerci pe toate părțile Clăbucet Plecare, poți continua să cobori: pârtia Clăbucet se linistește pe o curbă de nivel asemănătoare cu cea întâlnită pe Cocoșul, (atenție boarderi, dați cu ceară!), un drum îngust cu pantă lină ce se lățește treptat și după un ușor viraj de dreapta se deschide spre Clăbucet Sosire. Lată, bine întreținută (la fel ca toate pârtiile din domeniu schiabil Predeal), o roșie pe care nu ai cum să nu te bucuri de board, de schi, de prieteni, de panta constantă care te conduce la dreapta spre telescaun, iar la stânga spre zona de inițiere și spre teleschiul ce deservește Clăbucet Sosire. O luăm la stânga, bineînțeles, mai facem două ture pe Clăbucet Sosire, una pe Clăbucet Variantă (la dreapta cum te dai jos de pe teleschi), o pârtie albastra cu ușoare tendințe de roșu, destul de lată să te consolidezi în ale schiului și/sau ale plăcii, cu o pantă relativ constantă până la baza teleschiului.                              

Lungimea de aprox 2.200 m si diferența de nivel de 400m recomandă pârtia Clăbucet schiorilor/ boarderilor de nivel mediu spre avansați. Este randul reginei, Pârtia Subteleferic! După ce am admirat la fiecare uracare din telescaun porțiunea cea mai frumoasă din pârtie, este rândul să o admirăm și de pe zăpadă. Lăsăm în stânga Clăbucet Plecare și ținem dreapta după ce pornim din vârf. La început roșie, se transformă într-o neagră frumosă foc cu panta ce îmi amintește de Sorica din Azuga. Poți face ce dorești pe ea (depinde de zapadă și de aglomerație): un slalom rapid, viraje mai largi, sau viraje și mai largi pentru dependenții de adrenalină. Ultimul zid e si cel mai abrupt dar, de pe la trei sferturi din el îți cam dai drumul în directă: urmează un drum plat ce te scoate direct la telescaun. (atenție la intersecția cu Cocoșul din partea dreaptă !). Pe toată lungimea ei de 1200m și cu o diferență de nivel de 300m, pârtia Subteleferic are toate atuurile sa fie asaltată de schiori sau boarderi de nivel avansat. Ultima tură. E pe Cocoșul, o tură de închidere a unei zile superbe….merităm o bere sau un vin fiert așa că mergem la Powder Apreski !!                            

Întotdeauna voi iubi Predealul, studenția mea. Dar și datorită lor, a predelenilor: oameni faini, iubitori de natură, de munte, cu viziuni despre normalitate în domeniul turismului, oameni pe care am avut plăcerea de a-i cunoaște atât din timpul studenției cât și după terminarea acesteia. Deservit de un telescaun de patru locuri, două teleschiuri pe Clăbucet, covoare rulante pentru inițiere pe Clăbucet Sosire, domeniul schiabil Predeal este o destinație pe care o recomand cu căldură, în special de luni până joi.

Ce bine ar fi ca Predealul – Azuga – Poiana să fie legate între ele cu instalații de transport pe cablu precum multe cătune din Austria ajunse acum importante destinații turistice. Turismul, schiul si snoboardingul românesc ar avea numai de câștigat. Sau, până atunci, ceva mai simplu: skipass unic și autobuze gratuite, din oră în oră, care să lege stațiunile de pe Valea Prahovei și poiana Brașov. Continuăm să visăm, dar până atunci spor la dat și grijă să nu vă accidentați!!!

Scris de: Mihai Orban

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *