Părintele snowboardingului, Jake Burton, a murit

sursa: Facebook / Burton Snowboards

Jake Burton Carpenter, cel care a transformat snowboardingul într-un sport de masă, inclus la olimpiade, a murit la vârsta de 65 de ani. El a decedat miercuri seara, în Burlington, Vermont, înconjurat de familie și cei dragi. Anunțul oficial a fost făcut printr-un e-mail trimis personalului companiei pe care a fondat-o.

sursa: www.snowsportsmuseum.org

El a fost sufletul snowboardingului, cel care ne-a oferit sportul pe care îl iubim cu toții”, a spun John Lacy, co-CEO Burton, în e-mailul său către angajați. Jake Burton a fost diagnosticat cu cancer testicular în 2011. Deși primele tratamente au părut să aibă succes, boala a recidivat.

Potrivit U.S. Ski and Snowboard Hall of Fame, Jake Burton a devenit pasionat de ideea de a face surf pe zăpadă la 14 ani. Atunci a primit cadou un Snurfer, așa cum se numeau plăcile înainte ca el să reinventeze întregul concept.

Povestea lui Burton a început practic în 1977, într-un hambar din Vermont, când a creat manual prima sa placă de snowboard. A reușit să vândă la început doar 300 de „Burton Boards”. Mai apoi, a făcut parte din echipa care a organizat prima competiție de snowboard (1981) și a inițiat mai multe campanii pentru ca stațiunile de schi să ofere acces la telescaun riderilor. 

Burton a ajutat, de asemenea, la organizarea primului campionat american de snowboard, în 1982, la Suicide Six (Vermont). Eforturile lui au culminat în 1988, când snowboardingul a fost inclus ca sport la Jocurile Olimpice de Iarnă. În același timp, compania Burton Snowboards a crescut și a devenit cel mai important brand din domeniu, evaluat la peste 150 de milioane de dolari. 

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *