Părintele snowboardingului, Jake Burton, a murit

sursa: Facebook / Burton Snowboards

Jake Burton Carpenter, cel care a transformat snowboardingul într-un sport de masă, inclus la olimpiade, a murit la vârsta de 65 de ani. El a decedat miercuri seara, în Burlington, Vermont, înconjurat de familie și cei dragi. Anunțul oficial a fost făcut printr-un e-mail trimis personalului companiei pe care a fondat-o.

sursa: www.snowsportsmuseum.org

El a fost sufletul snowboardingului, cel care ne-a oferit sportul pe care îl iubim cu toții”, a spun John Lacy, co-CEO Burton, în e-mailul său către angajați. Jake Burton a fost diagnosticat cu cancer testicular în 2011. Deși primele tratamente au părut să aibă succes, boala a recidivat.

Potrivit U.S. Ski and Snowboard Hall of Fame, Jake Burton a devenit pasionat de ideea de a face surf pe zăpadă la 14 ani. Atunci a primit cadou un Snurfer, așa cum se numeau plăcile înainte ca el să reinventeze întregul concept.

Povestea lui Burton a început practic în 1977, într-un hambar din Vermont, când a creat manual prima sa placă de snowboard. A reușit să vândă la început doar 300 de „Burton Boards”. Mai apoi, a făcut parte din echipa care a organizat prima competiție de snowboard (1981) și a inițiat mai multe campanii pentru ca stațiunile de schi să ofere acces la telescaun riderilor. 

Burton a ajutat, de asemenea, la organizarea primului campionat american de snowboard, în 1982, la Suicide Six (Vermont). Eforturile lui au culminat în 1988, când snowboardingul a fost inclus ca sport la Jocurile Olimpice de Iarnă. În același timp, compania Burton Snowboards a crescut și a devenit cel mai important brand din domeniu, evaluat la peste 150 de milioane de dolari. 

Scris de: Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine