2400 de pasionați ai sporturilor montane la TMF19

Peste 2400 de pasionați și fani ai sporturilor montane din 8 țări au participat la evenimentele organizate de Transylvania Mountain Festival 2019 (TMF19), în 20-24 noiembrie 2019, la Cluj-Napoca. Derulat în 7 centre culturale și sportive precum și în împrejurimile orașului, evenimentul a adus în atenția publicului 12 premiere de film montan internațional. Tot la TMF a fost organizat alături de Salvamont-Salvaspeo Cluj și SMURD Cluj și prima demonstrație publică a unui exercițiu de salvare montană cu suport aerian în Cluj-Napoca.

Pe lângă acestea, cei care au ajuns la festival au putut să vadă documentarul expediției românești TMF 2019 și 4 expoziții de fotografie montană și de aventură. Evenimentul a inclus și un salon al comunității outdoor și 15 ateliere practice.

Gala Transylvania Mountain Festival 2019

Punctul culminant al festivalului montan a fost gala de decernare a trofeelor TMF 2019:

Trofeul TMF 2019 pentru fotografie montană a fost decernat lui Nils Ohlendorf care a surprins juriul cu imagini spectaculoase pe ambele categorii propuse – peisaj montan și sporturi montane.

Trofeul TMF 2019 pentru film montan a fost decernat echipei filmului The Pathan Project  realizat și produs de Guillaume Broust (2019). Dintre protagoniștii filmului, Nicolas Favresse, Jean-Louis Wertz, Mathieu Maynadier și Carlitos Molina, trofeul a fost ridicat de invitatul special Nicolas Favresse.

Trofeul TMF 2019 pentru inovare a fost decernat echipei Freshbite din Cluj-Napoca pentru prima aplicație crowd source pentru domeniile de schi, realizată cu suportul editorial al SKI Magazine: ON PISTE. 

Trofeul TMF 2019 pentru activitate montană a fost decernat echipei care a realizat ascensiunea în premieră mondială pe fața Sud-Estică a masivului Pumori (7161 m, Himalaya) traseu denumit Călătoria Micului Prinț, realizat de către Romeo Popa, Zsolt Torok (†) și Teofil Vlad, ascensiune candidată la prestigioasa distincție Les Piolets d’Or în 2019!

Invitați speciali Transylvania Mountain Festival 2019

Festivalul montan a adus în fața publicului o serie întreagă de invitați speciali:

  • Alexandre Auchecorne – delegat PGHM Briancon (Franța), salvator montan și ghid montan care a stârnit interesul publicului despre rolul unități de jandarmerie montană în Franța și cum trebuie pregătită o ascensiune la mare altitudine. 
  • Nicolas Favresee – cățărător și artist belgian, membru al expediției în Pakistan prezentate în filmul câștigător The Pathan Project (2019) care a încântat publicul cu mandolina și poveștile sale;
  • Nils Ohlendorf – fotograf specializat în sporturi outdoor, câștigător al trofeului pentru fotografie montană;
  • Kyriakos Rossidis – cățărător și ghid montan (Cipru), co-echipier al alpinistului Mihnea Prundeanu în expediția TMF 19 susținută de Garmin pe masivul Chobutse (Himalaya);
  • Romeo Popa și Teofil Vlad – alpiniștii care au primit distincția pentru activitate montană și care au prezentat expediția pe Pumori;
  • Cătălin Sprânceană – vicepreședinte al Federației Române de Ciclism, coordonator al departamentului de Mountain Bike; 
  • Radu Restivan  – maratonist și prezentator al documentarului în alergare 5778.

Momentele speciale au fost prezentate de Bogdan Bob Rădulescu, un fan al muntelui și sporturilor în natură.  

Transylvania Mountain Festival a ajuns în 2019 la cea de-a doua ediție și a fost realizat cu suportul comunității Clubului Alpin Român, filiala Cluj. Evenimentul se adresează practicanților de schi, escaladă, ciclism montan, alergare montană, canyoning, alpinism, speologie, parapantă și drumeție în natură, precum și amatorii de fotografie și video outdoor.

Photo: Gabriel Roșca

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *