EverRestless – primul documentar românesc realizat la Cercul Polar

Premieră în industria filmului românesc. O echipă de cineaști va realiza primul documentar de lungmetraj filmat la Polul Nord. everRestless va prezenta cursa maratonistului Vlad Crișan Pop care va alerga la 6633 Artic ULTRA 2020 cu scopul de a strânge 600.000 de lei, fonduri pentru 100 de burse educaționale oferite copiilor cu afecțiuni oncologice de la MagiCAMP. 

Filmările vor avea loc anul acesta, în perioada 27 februarie – 9 martie 2020. Regizorul își propune să surprindă cele mai intense momente trăite de maratonistului Vlad Crișan Pop în timpul celui mai dificil ultramaraton din lume.

sursa: FB / Crisan Pop Vlad

Plecarea pe traseu va avea loc din Eagle Plains (Yukon) și se va încheia la Tuktoyaktuk, în teritoriile de Nord-Vest ale Canadei. Lungimea totală a traseului este de 620 de kilometri, cu 4.000 de metri diferență de nivel. Anul trecut, în luna martie, după 35 de ore și 25 de minute, Vlad Crișan Pop a ieșit învingător al cursei scurte (193 km), în cadrul aceluiași ultramaraton.

În aventura din acest an, Vlad va fi însoțit de regizorul Sorin Florea, fotograful Adi Bulboacă și Tudor Petre, sound designer. Experiența trăită de Vlad în 2019 și mărturiile cu care s-au întors și alți români care au participat la acest ultramarathon, cum ar fi cartea lui Tibi Ușeriu – 27 de pași, au inspirat scenariul acestui documentar. Fiind cunoscută ca cea mai dificilă cursă din lume, 6633 Arctic ULTRA este un test pentru depășirea multor limite fizice dar și psihice, pentru întreaga echipă. Așadar, filmul documentar everRestless este în esență o călătorie în conștiința omului care intră în cursa pentru depășirea propriilor limite și despre puterea propriei minți de a rezista atunci când realitatea se deformează.

Degerături și halucinații – printre cele mai mari provocări ale cursei 

În ultramaratonul 6633 ARCTIC ULTRA, la fiecare pas, există riscuri greu de anticipat de către participanți, oricât de intense ar fi pregătirile pe care aceștia le fac înainte. Sportivii sunt adesea victime ale degerăturilor, se confruntă cu furtuni de zăpadă și temperaturi extrem de scăzute (sub – 30 grade C) sau pot întâmpina probleme grave de vedere din cauza luminii reflectate de cristalele de zăpadă. Halucinațiile sunt o altă provocare pe care o au de trecut toți cei care se încumetă în această competiție, din cauza oboselii și a efortului cumulate pe traseu.

sursa: FB / 6633 Artic Ultra

După prima experiență avută în martie 2019 Vlad își amintește că mintea i-a jucat feste de mai multe ori: „În a doua noapte spre Ford McPherson, mă apropiam de finish-ul celor 193 km la 6633 Arctic Ultra 2019, când am auzit o mașină care se apropia de mine. Mergeam cu capul în pământ, eram foarte obosit și am fost acaparat de gândul de a renunța. Când mașina s-a apropiat de mine, am auzit o voce de bărbat: «dacă vrei, poți să renunți, nu mai trebuie să suferi. Poți să te oprești și te duc eu până în sat cu mașina». Gândul care m-a salvat atunci și m-a determinat să continui a fost imaginea unui băiețel, pe care îl cunoscusem în tabăra copiilor cu afecțiuni oncologice. Băiatul și-a pierdut un picior în urma chimioterapiei, însă cea mai mare dorință a lui a rămas aceea de a putea alerga. Mi-am amintit motivul pentru care am intrat în cursă și nu mi-am dat voie să abandonez. Când am deschis ochii, mașina și vocea nu mai erau.”

sursa: FB / 6633 Artic Ultra

Pe durata competiției participanții trebuie să tragă în urma lor o sanie de 35 de kg, cu haine de schimb, alimente și câteva lucruri care să îi ajute să supraviețuiască pe cont propriu. În timpul cursei organizatorii nu le oferă acestora decât apă fierbinte pentru prepararea hranei.

sursa: FB / Crisan Pop Vlad

Și pentru echipa de producție realizarea acestui documentar este o provocare în sine. Fiind vorba de un film independent, cheltuielile pentru realizarea lui provin din sponsorizări și donații. Cei trei realizatori îl vor însoți pe Vlad Crișan Pop pe durata cursei însă îi vor urmări experiența de la distanță, din mașină, pentru că regulamentul interzice orice interacțiune cu participanții. 

Va fi o aventură în toată regulă să realizăm această filmare pentru că aparatura poate să cedeze în orice clipă din cauza temperaturilor foarte de scăzute. În plus, noi nu suntem sportivi de performanță și ne va fi destul de dificil să ne adaptăm condițiilor de la Polul Nord și în același timp să ținem pasul cu Vlad, personajul principal. 

Avem în continuare nevoie de sprijin pentru că la rândul nostru trebuie să purtăm echipamente speciale, de iarnă extremă, iar cheltuielile cu aparatura necesară, cazarea, mâncarea, închirierea mașinii și combustibilul sunt foarte mari.” a declarat regizorul Sorin Florea. 

Performanțele lui Vlad Crișan-Pop

A început să alerge în urmă cu doar cinci ani, când avea 29 de ani iar prima competiție, de 21 km, a fost la Maratonul Internațional Cluj-Napoca. Au urmat zeci de concursuri de anduranță atât în țară cât și peste hotare, în Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Croația, Finlanda, Suedia sau Africa de Sud.

sursa: FB / Crisan Pop Vlad

În martie 2019 Vlad a câștigat locul întâi la 6633 Artic ULTRA, în cursa scurtă de 193 de km. Din ianuarie 2020 Asociația MagiCAMP, cu sprijinul lui Vlad, va oferi 100 de burse educaționale  (în valoare de 500 lei pe lună, timp de 12 luni) pentru ca 100 copii cu afecțiuni oncologice să meargă în continuare la școală. El este și coordonatul voluntarilor din proiectul MagiCAMP. 

Proiectul va fi realizat cu finanțare proprie și bani proveniți din donații și sponsorizări.

Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *