Alertă în Alpi! Un gheţar de pe Mont Blanc riscă să se prăbuşească

sursa: www.sudouest.fr

Un fragment dintr-un gheţar situat pe versantul estic al piscului Grandes Jorasses, în partea italiană a masivului Mont Blanc, riscă să se prăbuşească din cauza temperaturilor ridicate. Poliția a început măsurile de evacuare a mai multor zeci de rezidenţi şi turişti din zonă. Situația s-a ameliorat ușor sâmbătă, spun autoritățile locale.

Un volum de gheaţă estimat la 500.000 de metri cubi este pe punctul de a se desprinde din gheţarul Planpincieux, situat pe teritoriul comunei Courmayeur, se precizează într-o ordonanţă emisă de această municipalitate din regiunea Valle d’ Aosta, de la frontiera cu Franţa.

Autorităţile au ordonat evacuarea a circa 30 de case aflate în centrul ”zonei roşii” situate în partea inferioară a Val Ferret, în care se aflau 75 de persoane, (20 rezidenţi şi restul turişti). Operaţiunile de evacuare şi de securizare au fost desfăşurate de forţele de ordine şi de protecţia civilă, autorităţile locale fiind îngrijorate de temperaturile ridicate din următoarele trei zile în această perioadă de intensă căldură estivală.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, apa care se adună sub patul de rocă al gheţarului ameninţă să ridice masa de gheaţă şi să declanşeze prăbuşirea părţii mai fragile a gheţarului. O crăpătură largă a devenit vizibilă în partea de jos a gheţarului Planpincieux, de unde s-au format două cascade de apă care coboară în vale, conform unui reporter AFP care a survolat gheţarul de la bordul unui elicopter.

În septembrie şi octombrie 2019, acest gheţar a fost pe punctul de a se prăbuşi parţial, pe o porţiune de aproape 250.000 de metri cubi. De atunci s-au luat măsuri pentru a monitoriza permanent evoluţia situaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *