Sezon de schi cu surprize la Borșa, în Maramureș. În decembrie vor fi date în folosință două pârtii, de 3 și 4 km, și o telegondolă

Surprize pentru pasionații de sporturi de iarnă în Borșa, județul Maramureș. Aceștia vor avea la dispoziție, din decembrie, două noi pârtii, de 3 și 4 kilometri lungime, dar și o telegondolă de peste 2,5 kilometri lungime.

Telegondola care va lega complexul turistic din Borșa de vechea pârtie olimpică de schi a intrat în ultima fază a pregătirilor pentru darea în folosință. Deja, primele curse au fost făcute și se lucrează la ultimele reglaje.

Primarul orașului Borșa, Ion Sorin Timiș, a declarat, pentru Ski&Outdoor Magazine, că, cel mai probabil, telegondola și noile pârtii vor fi date în folosință în 1 decembrie.

Cu toate acestea, proiectul în care autoritățile au investit circa 27 de milioane de euro nu este finalizat.

„Șantierul numai anul viitor în iunie se termină. Mai sunt de făcut niște amenajări, niște nivelări la drum, mai este de lucru. Telegondola va fi gata, instalațiile de zăpadă artificială vor fi funcționale, lacul e gata, mașinile de bătut sunt aici, dar deschiderea oficială va fi doar anul viitor”, a spus Timiș.

Conform acestuia, în acest sezon noile facilități dedicate schiorilor vor funcționa la circa 60% din capacitate.

Noua telegondolă are 2.650 de metri lungime și o capacitate de 1.800 de persoane pe oră. În total, vor fi 54 de gondole de 8 persoane, iar timpul de urcare, cu tot cu oprire la stația intermediară, va fi de 7 minute.

Telegondola va deservi două noi pârtii, și ele în curs de amenajare, dar care vor fi gata până în decembrie.

Este vorba de o pârtie roșie, de 3 kilometri lungime, și de una albastră, de 4 kilometri.

„Cea roșie este acoperită în totalitate cu nocturnă și ambele sunt acoperite cu zăpadă artificială, tunuri fixe”, a mai spus primarul din Borșa.

Conform acestuia, pentru producerea zăpezii artificiale s-a amenajat un lac de acumulare. Acesta va asigura apă pentru tunurile de zăpadă.

Lacul se poate umple în 20 de zile și poate să asigure dintr-un plin 40 de centimetri de zăpadă pe toată lungimea pârtiilor. Înzăpezirea se face în 72 de ore.

„Și pârtia va fi dată în folosință doar în regim redus. E perioadă de teste, perioadă de formare a echipei care lucrează acolo, mai e și de înierbat, n-am putut anul acesta până a venit frigul și anul viitor se va face înierbarea. Va fi un regim un pic mai redus și anul viitor va fi complet”, dă asigurări edilul.

Acesta spune că pârtiile au o capacitate cuprinsă între 5.000 și 7.000 de schiori.

Proiectul care prevede investiții de 27 de milioane de euro este finanțat de la bugetul de stat, prin Masterplanul de turism.

În zona Borșa mai funcționează încă două pârtii private, astfel că, după 1 decembrie, orașul va dispune de 12 kilometri de pârtii.

Scris de: Călin Pop

Foto și video: Ion Sorin Timiș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine