Mihăiță Papară, snowboarderul calificat la Jocurile Paralimpice de Iarnă Beijing 2022: Încă n-am auzit imnul, urmează

Mihăiță Papară este calificat la Jocurile Paralimpice Beijing 2022. Sportivul român de 41 de ani ocupă în clasamentul mondial general, publicat în octombrie, poziția a treia la Banked Slalom și a opta la Snowboard Cross. „Aventura” lui sportivă începe în 2014, când a început să practice snowboarding singur, iar acum echipa României numără 4 sportivi.

Pentru Mihăiță Papară pregătirile pentru sezonul competitional care va culmina cu Jocurile Paralimpice din martie 2022 au început deja.

Primul test al sezonului competițional îl va avea în noiembrie, la Cupa europeană din Olanda. Programul lui include și alte etape de Cupă Mondială și Campionatul Mondial, astfel că sportivul român va ajunge pe pârtii din multe zone ale Europei – Finlanda, Austria, Norvegia – sau chiar din Canada.

„La SBX (Snowboard Cross) finala mică, deci primii patru, e țintă principală și la BSL (Banked Slalom) e podiumul, deci primii trei”, spune el despre obiectivele din acest an.

El susține că tebuie să participe la cât mai multe competiții, înainte de Jocurile Paralimpice, „să acumulez kilometri, să pot acumula exercițiul deplasării și al trecerii peste obstacole și să pot să îmi recreez niște reflexe”.

Competiție grea

Cele mai bune rezultate obținute de Mihăiță Papară până acum sunt plasarea pe locul trei în clasamentul general mondial timp de două sezoane, dar și o medalie de argint la Cupa Mondială de Double Banked Slalom din La Molina, Spania, în 2020.

La Jocurile Paralimpice precedente, organizate în 2018 la PyeongChang, în Coreea de Sud, s-a clasat pe locul 11 atât la Banked Slalom, cât și la Snowboard Cross.

De data aceasta vrea mai mult, deși competiția va fi mai grea.

„Până acum eram în jur de 15 la mine în categorie, acum o să fim probabil peste 30, mă aștept să vină sportivi foarte buni din China, câțiva sportivi noi din Franța și Canada, concurența va fi mult mai mare. Încă n-am auzit imnul, urmează…”, spune încrezător sportivul cu gândul la prima medalie de aur din carieră.

El concurează la categoria LL1, dedicată celor cu amputații deasupra genunchiului, cu dublă amputație de picioare, cu leziuni la nivel de coloană sau cu probleme neurologice serioase.

Debut în competiții internaționale

Mihăiță Papară face snowboarding din 2014, chiar anul în care acesta a fost acceptat ca sport paralimpic. Nu a participat atunci la Jocurile Paralimpice pentru că nu era destul de pregătit, după cum spune chiar el.

Își amintește că a început singur acest sport și, pentru că nu sunt competiții naționale, a ajuns direct în cele din străinăate:

„Eu mi-am făcut debutul direct pe scena internațională pentru că nu exista altceva”.

Așa a devenit primul român care a făcut para snowboarding la nivel de competiție. Nu a fost ușor. Își aduce aminte și acum că începutul a fost greu, iar din partea autorităților a beneficiat mai mult de suport moral decât material, deși este unul dintre cele mai scumpe sporturi.

Le ține pumnii coechipierilor

Situația s-a schimbat însă, bugetele alocate au crescut, iar acum echipa de para snowboarding a României numără patru sportivi.

Pe lângă Mihăiță Papară, din echipă mai fac parte Gabriela Bădicu, Maya Păduraru și Laurențiu Georgilaș. Toți patru vor paticipa anul acesta și la un stagiu de pregătire de o săptămână.

„Anul acesta, în sfârșit, mergem toți cei patru sportivi, cu cei doi antrenori, într-o tabară de pregătire. O organizasem anul trecut, dar una dintre fete a fost testată pozitiv la Covid și atunci amândouă au rămas în țară, am plecat doar noi băieții la antrenament. Acum o să mergem în sfârșit toți, facem o săptămână de pregătire pe zăpadă, apoi facem clasificarea și Cupa europeană”, a spus Mihăiță Papară pentru Ski&Outdoor Magazine.

Ceilalți trei sportivi nu sunt deocamdată calificați la Jocurile Paralimpice sau la Mondiale.

„În funcție de cum se descurcă fetele și Laurențiu în Olanda, am putea să mergem cu ei în Austria în decembrie și poate în Norvegia. Eu le țin pumnii. Ar însemna posibilitatea ca toți patru să mergem mai departe și să avem șanse în plus”, a mai spus Mihăiță Papară.

„Sportul m-a ajutat enorm”

De altfel, acesta ar fi al doilea obiectiv important pentru el:

„Sunt două linii pe care merg, o dată este rezultatul individual cât mai bun și al doilea, care mi se pare cel puțin la fel de important, dacă nu chiar mai important, este dezvoltarea echipei”.

Vrea să demonstreze astfel că se poate face performanță și în România, în ciuda unui handicap fizic și că sportul ajută.

„Eu am văzut asta pe pielea mea, că sportul m-a ajutat enorm și pe parte de recuperare fizică, și pe parte de recuperare psihică, și pe parte de recuperare socială. Am intrat în contact cu o mulțime de oameni, am fost într-o mulțime de locuri, am făcut lucruri pe care le consideram imposibile cu niște ani în urmă, am ajuns să fac performanță într-un domeniu în care nu mi se dădeau șanse de niciun fel”, spune sportivul.

Scris de: Călin Pop

Foto și video: Facebook/Mihăiță Papară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *