Zăpadă de 15 centimetri în Masivul Făgăraș

Stratul de zăpadă în Masivul Făgăraș măsoară 10-15 centimetri, în urma ninsorilor din ultimele zile. Salvamontiștii atrag atenția asupra echipamentului pe care trebuie să îl aibă turiștii care ajung în zonă.

„În Masivul Făgăraș, la peste 1800 m, stratul de zăpadă măsoară 10-15 cm, iar la peste 2000 m sub stratul de zăpadă este gheață”, susțin salvamontiștii din Sibiu.

Aceștia le recomandă turiștilor să abordeze turele montane pe măsura pregătirii și experienței. De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să folosească echipament adecvat turelor de iarnă.

Și în Brașov este zăpadă în zonele de munte.

„Având în vedere vremea din ultima perioadă, în zona montană ne confruntăm cu un strat de zăpadă, consistent în partea superioară, și cu temperaturi foarte scăzute, amplificate de umezeală și vânt”, a transmis Salvamont Poiana Bașov.

Haine și încălțăminte adecvate

Salvatorii atrag atenția turiștilor să poate bocanci care să ofere aderență, să protejeze zona gleznelor și să ofere confort. Totodată, turiștii sunt sfătuiți să poarte haine adecvate, care să îi protejeze de frig, precipitații sau vânt.

„Țineți întotdeauna cont că la munte vremea este schimbătoare, iar condițiile meteo se pot modifica radical, într-un interval foarte scurt de timp, iar urcarea în altitudine face ca temperatura să scadă cu 6 grade la fiecare 1000 de metri urcați”, avertizează salvatorii.

Aceștia spun că drumețiile trebuie bine planificate, deoarece deplasarea pe zapadă este mai dificilă. De asemenea, odată cu trecerea la ora de iarnă perioada de lumină s-a redus.

În această săptămână a nins în zonele de munte din mai multe părți ale țării. În unele locuri s-a depus strat de zăpadă. Detalii, aici.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat la începutul săptămânii ninsori la munte, în special la altitudini de peste 1.400 de metri. În aceste zone, meteorologii au prognozat depunerea unui strat de zăpadă.

Scris de: Călin Pop

Foto: Salvamont Poiana Brașov/Video: Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *