Risc însemnat de avalanșe în Bucegi, Făgăraș, Parâng, Șureanu, Țarcu, Godeanu

Meteorologii spun că în perioada 9 decembrie, ora 20.00-11 decembrie, ora 20.00, riscul de avalanșe va fi moderat, iar apoi va deveni însemnat până în 13 decembrie, la ora 20.00. Avertizarea vizează munții Bucegi, Făgăraș, Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în ultimele două zile, stratul de zăpadă a continuat să crească îndeosebi în Carpații Meridionali, unde măsoară până la 40 cm la Bâlea-Lac. Zăpada are rezistență și stabilitate reduse și s-a depus peste cruste sau plăci de vânt mai vechi. În zonele înalte, la suprafață, sunt formate noi plăci de vânt, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite însemnate de zăpadă.

Ninsorile care vor cădea începând din noaptea de 11/12 decembrie vor mai depune un strat însemnat de zăpadă peste cel deja instabil, îndeosebi pe versanții sudici, unde va putea depăși 60 cm, iar în zonele adăpostite depozitele vor fi mai mari.

„Riscul declanșării de avalanșe spontane pe pantele înclinate, risc amplificat la supraîncărcări oricât de mici, va crește, devenind însemnat (3). În zonele joase, unde vor fi precipitații mixte, stratul de zăpadă depus va fi mai puțin însemnat, iar riscul de avalanșă, redus (1) în primele două zile, va deveni moderat (2)”, a transmis ANM.

Potrivit informării, între 9 și 11 decembrie, în Munții Călimani-Bistriței, Ceahlău, Rodnei și Vlădeasa riscul de avalanșe va fi redus, iar apoi între 11 și 13 decembie va deveni moderat.

Conform ANM, în următoarele zile vremea la munte va fi închisă, cu cerul noros. Pe arii extinse se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare. Cantitățile cumulate de precipitații vor fi însemnate îndeosebi în Carpații Meridionali. Se va depune strat nou de zăpadă consistent la peste 1800 m. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare pe creste, viscolind ninsoarea.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine