Documentarul francez Akeji – sufletul munților a câștigat trofeul Alpin Film Festival

„Akeji – sufletul munților”, documentarul francez regizat de Corentin Lecont și Melanie Shaan, a câștigă trofeul Alpin Film Festival, ediția 2022. „Oamenii drumului Terra Banatica”, documentarul despre Via Transivanica regizat de Mircea Gherase, a obținut trofeul Carpați, pentrucel mai bun film despre promovarea zonei montane din România.

Peste 35 de proiecții de filme au avut loc la Brașov, Predeal și Râșnov în cadrul celei de-a 7-a ediții a Alpin Film Festival, unicul eveniment cinematografic din România dedicat culturii montane, care s-a încheiat duminică, 12 septembrie.

Trofeul Alpin Film Festival a fost câștigat de documentarul francez „Akeji – sufletul muntelui”, regizat de Corentin Lecont și Melanie Shaan.

„O mică bijuterie cinematografică cu imagini de o frumusețe care îți taie respirația, un pictor japonez care trăiește într-o armonie perfectă cu natura”, spun organizatorii despre acest documentar.

„Oamenii drumului -Terra Banatica” regizat de Mircea Gherase, a fost fillmul care a obținut Premiul Carpați acordat celui mai bun film care promovează zonele montane din România, premiu oferit de Fundația Conservation Carpathia.

„A fost filmul cu cea mai entuziastă primire la ediția din acest an a festivalului de film montan de la Brașov, sesiunea de întrebări și răspunsuri fiind una de colecție, cu peste o oră de discuții cu echipa prezentă și cu live de pe Via Transilvanica cu Alin Ușeriu care face ultimele verificări înainte de lansarea oficială a traseului, pe 8 octombrie, la Alba Iulia”, arată organizatorii festivalului.

Premiul Publicului a fost obținut  de „Visul Alb”  al regizorului francez Mathieu le Lay, un documentar care într-un peisaj uimitor din Canada polară urmărește expediția fascinantă a fotografului francez Jeremie Villlet în albul polar al regiunii Yukon.

Un alt moment care a făcut din această ediție a festivalului una de colecție a fost prezentarea într-o sală arhiplină a expediției Kanchenjunga de Horia Colibășanu și Marius Gane: Filmul „K2 Italia 1954” prezentat într-un parteneriat cu renumitul Club Alpin Italian.

Cel mai emoționant moment al ediției a fost omagiul pe care festivalul, în parteneriat cu cei de la Clubul Alpin Român – filiala Brașov, l-au adus celor trei alpiniști legendari Mircea Noaghiu, Mircea Opriș și Adrian Anghel.

În premieră la Alpin Film Festival a avut loc și conferința Un munte de curățenie – Managementul deșeurilor in zona montană .

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine