Stand Up Paddle. Capătul lumii văzut de pe SUP

Algarve este o destinație în care trebuie să mergi, mai ales dacă îți place apa. În sudul Portugaliei găsești plaje cotate în diverse top 10-uri globale, și când am decis să merg, m-am bucurat că este și un loc unde te poți da cu placa la capătul lumii. O aventură de o zi cu incursiuni în grote și sărit de la 10 m în Oceanul Atlantic. Unde te duce sportul acvatic cu cea mai mare ascensiune din Europa…

O vacanță frumoasă, în care am învățat o sumedenie de lucruri noi despre Algarve, s-a transformat într-una în care m-am bucurat enorm că am descoperit stand up paddle-ul. Nu știam că atunci când, pe lacul Mogoșoaia, Tiberiu Balica mi-a dat primele indicații despre acest sport, s-a schimbat și modul în care îmi voi petrece vacanțele. Aflată în Algarve, am zis că trebuie să ies și cu sup-ul, nu se poate să stau o săptămână la ocean și să nu vâslesc puțin. La Cabo Sao Vincente, cel mai Sud-Vestic punct continental al Europei, găsim în curtea farului o domnișoară care promova turele cu sup-ul în acea zonă stâncoasă. Aflăm de la ghid că maurii se refereau la acest loc drept capătul lumii, îmi dau seama că este un moment care nu se va repeta prea curând și îmi rezerv un loc în excursia din ziua următoare.

Sagres, peninsula unde se află acest cap, este un loc renumit între surferi. De la gara din Lagos, mă ia un australian venit în Portugalia tocmai ca să surfeze valurile din Sagres și ajungem pe plaja unde se reunește grupul. Începe distribuirea costumelor de neopren și deja ghizii sunt îngrijorați pentru că în micul golf se întețește vântul și se pare că nu vom mai putea ieși pe apă. Coborâm plăcile de la mașină la punctul de plecare, facem încălzirea și primim indicațiile: să punem pagăile sub noi, să stăm pe burtă și să înotăm ca la surfing. Vântul era mult prea puternic ca să stăm în picioare pe plăci. După ce ieșim din golf, facem stânga și malul înalt ne apără. Părea că întreaga Europă ne ferea de vânt. A fost o senzație incredibilă să vâslesc ore în șir pe lângă o coastă maiestuoasă, care își schimba nuanțele în funcție de lumină.

După aproximativ 30 de minute de vâslit, ajungem în prima grotă și apa are nuanțe de verde și turcoaz. Cu câțiva ani în urmă majoritatea grotelor aveau tavan, însă acum acesta s-a prăbușit și soarele luminează și cele mai îndepărtate colțuri. Jordi, ghidul australian, începe să ne explice că nu putem zăbovi prea mult dacă vrem să ajungem și în peșteri; nivelul apei începe să crească după prânz și nu vom mai putea intra. Urmează alte câteva grote, facem un popas să ”parcăm” plăcile și să mai ne uităm la pești, văd și o sepie și intrăm în ceea ce la început am crezut că este o grotă în care putem intra doar noi. Era însă ”poarta” către o salbă de peșteri. Am văzut stele de mare care se odihneau pe pereți așteptând să vină apa, o apă ireal de albastră, dar și multe sclupturi incredibile pe care Atlanticul le-a făcut în acești pereți de la margine continentului.

Când pornim pe drumul de întorcere către golf, primim și invitația de a sări de pe o stâncă în ocean. Toate bune și frumoase doar că asta însemna să sari de la 10 metri, ori cum nu am experimentat până în acel moment nicio săritură de la o înălțime mai mare de 3 metri, așa că am refuzat. În schimb, cât timp băieții mai curajoși s-au cățărat pe stânca în cauză, am decis cu celelalte fete din grup să facem un pic de yoga. Au fost spectaculoase săriturile, clar trebuie să încerc când mai revin în Sagres și apa e mai liniștită. Părea că aventura s-a terminat și toți trăgeam de timp să mai admirăm coasta. Vântul, însă, se intensificase mult în golf și, fiind o intersecție, vânt de pe uscat cu cel de pe apă, noi, prin forțe proprii am fi ajuns la mal doar după un efort supraomenesc.

Ne retragem, deci, într-un loc în care coasta ne ferea de vânt și așteptăm jetskiul. Cu ajutorul legăturilor, care până în acel moment au fost folosite să țină plăcile lângă noi, se formează câte un trenuleț din 5 plăci și rând pe rând suntem trași la mal de jetski. A fost dificil și amuzant în același timp, să ajungem pe plajă cu acest trenuleț.

Îmi doresc foarte mult să pot reveni în grotele din zona Sagres – Cabo Sao Vincente. Această escapadă de 4-6h pe ocean este o aventură pe care o poți face în orice vacanță și care sigur te va determina să vrei să vezi și mai multe locuri de pe placa de sup.

În România, spre exemplu, Sup Academy, organizează o serie de excursii de câteva zile sau câteva ore și, de fiecare dată, oferă noi perspective asupra acestei activități outdoor, care este într-un trend incredibil în Europa.

Se spune să îți duci copilul la surfing pentru că astfel el va deveni un protector al oceanului și îl va respecta. Extrapolând la situația noastră, haideți să practicăm cât mai multe sporturi pe apă și vom învăța să respectăm mai mult apa și natura.

Bine de știut

  • Stand up paddle-ul poate crea dependență!
  • Sesiunile intense de vâslit sunt recunoscute ca unele dintre cele mai complexe antrenamente pentru condiția fizică și asta pentru că lucrezi cu toate grupele de mușchi;
  • E bine să ieși mereu pe apă cu cineva, mai ales în turele lungi. Nu se știe ce se poate întâmpla și, de multe ori, la fel ca la scuba diving, e bine să ai un buddy;
  • Hidratează-te de-a lungul unei ture (există camel baguri, sau poți, pur și simplu, să iei o sticlă în rucsac sau pe placă);
  •  Folosește protecție solară, timpul trece foarte repede pe apă și nici nu știi când te-ai ars. (preferabil să folosești o protecție solară marcată ca water friendly – celelalte conțin substanțe nocive pentru flora și fauna marină)
  • Întotdeauna ieși pe apă cu placa legată de tine (există prinderi pentru gleznă, genunchi, talie). Este mai ușor să o recuperezi după ce ai căzut. Există multe cazuri în care paddlerii au murit pentru că au căzut în apă și, din pricina vântului și a valurilor, au fost despărțiți de placă și s-au înecat.
  • Este bine să faci streching după ieșirile pe apă și să îți încălzești mușchii înainte, mai ales brațele și picioarele.
  • Bucură-te de vizibilitatea pe care ți-o oferă sup-ul. Vezi 360 de grade atât la suprafață cât și în apă, iar când razele soarelui cad în unghiul potrivit vei fi surprins cât de mult vezi în apă.

Paddle on!

Scris de: Renatta Stepanov

Foto: SUP Algarve

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *