Deși aflată doar la o oră și jumătate zbor de România, abia de curând am avut șansa să respir aerul mediteranean turcesc, țară aflată pe două continente, cu o istorie bogată și diferențe culturale la tot pasul.
Istanbul, cunoscut istoric sub numele de Constantinopol, este situat la granița dintre Europa și Asia și oferă turiștilor obiective diverse, o experiență culinară de invidiat, dar și peisaje maritime pe malurile Bosforului. O zi în Istanbul nu putea fi mai bună decât alături de un mic dejun turcesc, unde pot afirma că „am mâncat pe săturate”, dar și alături de tradiționala cafea sau un ceai local după gust.
Plimbările pe jos pe străzile din Istanbul și vizitele la bazarurile din zonă întregesc peisajul specific turcesc; podul Galata leagă cele două părți are orașului, unde pescarii își încearcă norocul pentru a-și câștiga existența, dar și pentru a face pofticioșilor o masă mai copioasă. De neratat este o plimbare pe apa Bosforului, strâmtoare ce leagă Marea Neagră de Marea Mediterană, unde în 90 minute am văzut cât de mare este de fapt Istanbulul, oraș cu 19 milioane de locuitori.
La 1.200 km Vest de Istanbul, se află Elasig – un oraș aflat în inima Asiei, mai puțin boem, cu o populație mai conservatoare, dar aflat într-o zonă montană și aridă, la o altitudine ce fluctuează între 1.000 și 1.500 m altitudine. Elasig este un oraș de 500.000 locuitori, care cu pași mici mai adoptă din influențele vestice și a fost gazda mea timp de o săptămână.
Tir cu arcul
Turcii par să nu-și uite trecutul. Printre facilitățile zonei în care am poposit se află un teren de tir cu arcul destinat celor care vor să afle cum se luptau otomanii pe vremuri. Trainerul era cât se poate de specific otomanilor: prin folosirea unui echipament de protecție din piele, a unor arcuri cu greutate de până la 12 kg imprimante cu sigla Otoman.
Curioșii pot parcurge un curs de tras cu arcul, ceea ce am făcut și noi; experiența a fost completă printr-o competiție organizată între tinerii din țările participante la cursul din Elasig, unde spre bucuria noastră echipa României a ieșit câștigătoare. Interesant este că în aceeași perioadă în care am stat în Turcia, se celebrau 570 ani de la înființarea Imperiului Otoman.
Lecțiile de echitație oferite de complex întregeau referința către trecutul cel glorios al turcilor și pentru o sumă modică am călărit din nou caii din Elasig, unii dintre ei fiind mai nărăvași, dar acest fapt adăuga un strop de adrenalină experienței noastre. Este bine de știut că pentru a călări în siguranță este nevoie de cască, multă fermitate din partea participantului și un cal bine antrenat, șa cu scări pentru stabilitate, precum și hățuri pentru a controla direcția de mers.
Pe bicicletă
Dornici să explorăm împrejurimile cu bicicleta, am ales să pedalăm spre Harput, un sat turistic cu obiective ce te lasă cu gura căscată, aflat la 11 km distanță, de unde urma să vedem panorama orașului Elasig. Urcarea spre Harput cu bicicleta nu a fost cea mai ușoară, din cauza diferenței de nivel de 400 m, dar și a căldurii de 26-28 grade de la ora 9 a dimineții.
Harput este cunoscut pentru castelul cu același nume, care datează din secolul 8 BC, dar și pentru biserica închinată fecioarei Maria care se află sub patronatul UNESCO. Pe lângă construcțiile vechi de secole, turcii au îmbinat eficient trecutul și prezentul prin restaurantele moderne construite sau panorama din sticlă de unde se puteau observa împrejurimile.
Pentru mine, Turcia a fost o experiență desăvârșită cu de toate: obiective turistice, diferențe culturale, mâncare bună și condimentată, oameni faini și, desigur, activități outdoor la tot pasul.
Text și foto: Raul Buzilă
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine