Olanda la firul lalelei

Pedalez pe digul care separă Marea Nordului de orășelul pescăresc aflat în dreapta mea, la un metru și ceva sub nivelul mării. Sunt primele pedale dintr-o călătorie care ne va purta prin unele dintre cele mai frumoase unghere ale unei țări pe care avem cu toții impresia că o cunoaștem, dar care ne va surprinde neîncetat.

Întreaga suprafață a Țărilor de Jos este străbătută de canale și cursuri de apă, care includ două dintre cele mai mari fluvii europene – Rin și Meuse. Cam o treime din teritoriu a fost extras de sub ape cu migală și încăpățânare de către olandezi – care se laudă că Dumnezeu a creat Pământul, dar olandezii au creat Olanda. Țara a fost una dintre cele mai prospere nații europene în secolele 16 și 17, în așa-numita ”Epocă de Aur” ce a urmat războiului de independență; arta, științele și finanțele au înflorit, iar Amsterdam era cel mai mare port din lume, iar pe aici treceau grâul din zona Mării Baltice, mirodeniile din Americi, Orient și Africa.

Baza noastră a fost la zece minute de Amsterdam, într-un complex de bungalouri situate între o pădure și un lac. De aici, am pornit în fiecare zi în altă direcție pentru a descoperi cât mai mult din ținuturile din jur. Am avut la dispoziție un microbuz care fie ne-a recuperat la sfârșitul zilei, fie ne-a lăsat într-un loc cu totul nou pentru a începe de acolo pedalarea. Cum altitudinea medie a Olandei este de 30 metri, iar orice drum este însoțit și de pistă de biciclete asfaltată, pedalatul este în general relaxat, cu ocazionala excepție a zonelor urbane, unde localnicii se deplasează cu o rapiditate și o nonșalanță care îți dau impresia că s-au născut în șa.

Am început cu un transfer în cochetul orășel Edam, aflat la Marea Nordului. Am dat jos bicicletele de pe remorcă și am traversat în tihnă centrul istoric și am urmat țărmul, oprindu-ne pentru o pauză și o gustare în satele pescărești și în fermele care produc renumitele brânzeturi. Suntem surprinși de cât de îngrijit este totul – de la căsuțele impecabil întreținute la gazonul din curți și rondurile cu flori, totul denotă o minuțiozitate și o atenție la detalii extraordinară. După o binemeritată oprire la prânz în orășelul Monnikendam, cu căsuțe din lemn și străduțe pietonale înguste, avansăm spre Amsterdam, unde viața devine tot mai trepidantă pe măsură ce ne apropiem de centrul orașului. După un scurt transfer cu bacul, ne răsplătim cu o bere în centrul orașului înainte de a pedala spre cazare.

A doua zi, ajungem cu microbuzul și cu feribotul pe insula Texel – un loc cu totul aparte în peisajul olandez. Prima surpriză o constituie întâlnirea cu oile specifice insulei, cu aspect aflat undeva între un porc și o oaie, care constituie delicatesa locală. Pedalăm pe drumuri liniștite, apoi pe o pistă de biciclete printr-o pădure de pini, care ne conduce la dunele de nisip de la malul mării. După un răgaz tihnit la o terasă de pe plajă, vizităm un sanctuar pentru animale marine. La prânz, degustăm specialitățile locale din oaie și miel, apoi pedalăm cătinel de-a lungul țărmului, pe un dig cu priveliști vaste, într-o lumină caldă de seară, până la bacul care ne readuce pe continent.

Ziua următoare începe cum nu se poate mai contrastant – cu forforta celei mai mari burse de flori din Europa. La Aalsmeer, se licitează zeci de milioane de flori în fiecare dimineață. De pe pasarela care străbate uriașa hală, asiști copleșit la forfota zecilor de cărucioare cu flori care străbat hala în toate direcțiile conform unui algoritm și după niște reguli de trafic care eludează orice putere de înțelegere. Intensul spectacol multisenzorial de la bursă este doar aperitivul unei zone pline; după încă un scurt transfer cu microbuzul, biciclim printre câmpurile cu lalele și narcise care se întind cât vezi cu ochii.

Supradoza de frumos sosește odată cu intrarea în uriașul parc botanic Keukenhoff care, în plin sezon al lalelelor, este unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Te poți despărți de el doar promițându-ți că vei reveni, așa că ne facem și noi această promisiune înainte de a urca din nou în șa.

Din grădina paradisului și dintre câmpurile cu lalele sărim direct în deșertul dunelor ce se înalță dintr-un orizont în altul, în paralel cu Marea Nordului.

Avansăm vreme de o oră pe o pistă de biciclete ce ne scoate în orășelul de coastă Zaandvort, unde savurăm la malul mării un prânz pescăresc. Dupămasa ne poartă printr-o rezervație naturală cu dune de nisip și păduri de pin, cu o oprire în centrul medieval al orășelului Haarlem înaintea ultimilor câțiva kilometri spre cazare.

După cele trei zile de mișcare, avem o zi de odihnă, cu program liber în Amsterdam. Centrul istoric este un labirint încântător de canale, căsuțe înguste, cafenele, muzee de prim rang, restaurante cu specialități din toate colțurile lumii și localuri cu plăceri interzise mai peste tot în Europa. Olandezii au decis cu aproximativ patru secole în urmă, în urma războiului de independență, că libertatea de gândire este suficient de importantă pentru a fi înscrisă în lege. Rezultatul a fost că Regatul Țărilor de Jos a devenit un refugiu pentru cei cu convingeri religioase, filosofice și culturale oprimate în alte zone ale Europei. Acest principiu rămâne valabil și în prezent, deși în ultimii ani există discuții referitoare la introducerea unor restricții.

Ziua următoare începe cu un transfer în orașul Gouda – unde piața centrală ne întâmpină cu târgul renumitelor brânzeturi. Ieșim din orășelul medieval în natura primăvăratică, iar magnoliile, cireșii japonezi, ploaia de aur și rondurile cu flori ne fac să ne oprim adesea pentru poze în inima verde a Olandei rurale. Prânzul îl găsim în orășelul medieval Schoonhoven, de unde traversăm râul cu bacul și pedalăm printre mori de vânt spre Kinderdijk – peisajul care îți vine în minte când spui Olanda și monument al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Nouăsprezece mori de vânt aliniate de-a lungul canalului ne întâmpină fluturând din pale în vântul primăvăratic. Vizităm pe îndelete muzeul amenajat aici și încheiem ziua cu o bere rece în timp ce bicicletele sunt încărcate pe remorca microbuzului care ne așteaptă pentru întoarcerea la cazare.

Ultima zi de pedalat ne-a purtat prin câteva dintre orașele emblematice ale Olandei, începând cu Leiden – un pitoresc orășel universitar și locul de naștere al pictorului Rembrandt. De aici, ne îndreptăm spre Haga printr-un parc cu copaci seculari și lacuri cu nuferi; în Haga, trecem pe lângă Tribunalul Penal Internațional, apoi ajungem la uriașa plajă a orașului, unde profităm de vremea însorită pentru o baie rapidă în Marea Nordului și o gustare la una dintre terasele de pe țărm. Traversăm Haga, trecând pe lângă impozantul Palat al Păcii – sediul Curții Internaționale de Justiție – și ajungem în scurt timp în Delft, un fermecător orășel medieval unde ne oprim pentru prânz; Delft este și locul de naștere al pictorului Vermeer. Continuăm apoi să pedalăm prin verdele câmpurilor olandeze și încheiem periplul nostru biciclistic în arhitectura ultra-modernă a Rotterdamului, în lumina aurie a ultimului apus al excursiei.

Am fost în Olanda cu agenția Traventuria, specializată în vacanțe active care îmbină mișcarea în natură cu experiențele culturale. Traventuria organizează vacanțe active în Olanda, Italia, Cehia și Ungaria, care includ ghizi, biciclete, vehicul de asistență și cazări.

 Text: Iancu Verdeș

Foto: Iancu Verdeș, Szabolcs Tyukodi

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine