Via Valahia, un proiect care își propune să unească, printre altele, primele capitale ale Țării Românești, începe să prindă contur. Sâmbătă, 25 iunie, va fi inaugurat al doilea sector al traseului tematic.
Prima porțiune a Via Valahia a fost deschisă turiștilor în ianuarie 2022. Este vorba de sectorul cuprins între Corbi și Nucșoara, un traseu de 10 kilometri, cu o diferență de nivel de 200-300 de metri.
Ideea Via Valahia este însă mai veche și a pornit de la celebrele drumuri istorice din Spania sau Marea Britanie, dar și de la Via Transilvanica.
„Au mai fost prieteni cu copii mici care își doreau să parcurgă trasee în zona Argeșului, de deal, nu neapărat de munte, trasee usoare, în care poți să ajungi repede la o comunitate dacă se întâmplă ceva. Toate acestea s-au legat și a apărut ideea Via Valahia”, spune, pentru Ski& Outdoor Magazine, Mihai Răvescu, reprezentant al Asociației Montane Vidraru, inițiatoarea proiectului.
Sâmbătă, 25 iunie, va fi inaugurat al doilea tronson al traseului. Acesta va avea tot 10 kilometri, între Nucșoara și Brădet.
Mihai Răvescu spear că până la sfârșitul anului Via Valahia va ajunge la 60 de kilometri, iar anul viitor va continua.
„Acum este cantonat în Argeș, dar sperăm să ajungem în Vâlcea anul acesta și anul viitor în Dâmbovița și după aceea poate și în Prahova”, a mai spus reprezentantul asociației.
Conform acestuia, traseul ar urma să lege, la final, mai multe puncte de interes istoric, printre care primele capitale ale Țării Românești.
„Scopul este legarea Oltului prin acest traseu tematic cu Târgoviște, cetatea de scaun a Țării Românești. O să fie variante și spre Câmpulung și prin Curtea de Argeș, deci prin primele capitale ale Țării Românești. Va fi ca o coloană vertebrală din care se vor desprinde trasee scurte de o jumătate de de oră, de o oră spre alte puncte de interes”, mai spune Răvescu.
Primele două porțiuni sunt deja marcate cu semnul traseului, un V în cerc, de culoare bleu, și cu săgeți la intersecții. De asemenea, în acest an urmează să fie lansat și un site de unde vor putea fi descărcate atât fizic, cât și în format electronic, hărți ale zonelor traversate.
Traseul oferă o adevărată lecție de istorie, dar și priveliști de neuitat.
Printre obiectivele de pe traseu se numără Corbii de piatră, una dintre cele mai vechi mănăstiri rupestre din România, casa Elisabeta Rizea, care spune povestea luptei anticomuniste din Munții Făgăraș, si Lacul Învârtita, cel mai mare lac în gips din România.
Drumul continuă cu schitul Brădet, făcut în aceeași perioadă cu Mănăstirea Cozia, cu satul Antonești, construit în al Doilea Război Mondial cu prizonieri de război ruși, apoi ajunge în Arefu, unde este Cetatea Poienari, apoi spre Topolog, unde se mai păstrează urme din Primul Război Mondial, și continuă spre Țara Loviștei, unde se păstrează urme de castre romane, cruci malteze sau un alt loc unde se prespune că s-a purtat bătălia de la Posada.
Traseul tematic mai cuprinde în Nucșoara fagi vechi, cu diametre de peste 2 metri, izvoare cu apă sulfuroasă pe Valea Vîlsanului, dar și locul unde trăiește Aspretele, cel mai vechi pește găsit și identificat în România.
Via Valahia va include și zone superbe de belvedere, cum ar fi Poiana Spinului sau Vârful Strungii.
Scris de: Călin Pop
Foto: Facebook/Via Valahia
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine