Un fost militar, cu ambele picioare amputate, a urcat pe Everest

Un fost membru al brigăzii britanice Gurkha, cu ambele picioare amputate, a urcat pe Everest.

Hari Budha Magar, primul om cu ambele picioare amputate deasupra genunchiului care a escaladat muntele Everest, a spus că reușita sa va crește gradul de conștientizare cu privire la persoanele cu handicap, scrie Reuters.

Magar, în vârstă de 43 de ani, a escaladat vineri Everestul cu ajutorul picioarelor artificiale.

„Veteranul Gurkha, Hari Budha Magar face istorie”, au transmis reprezentanții Brigăzii Gurkha pe Twitter.

Bigyan Koirala, un oficial din cadrul Departamentului de Turism din Nepal, a confirmat că Magar a urcat pe munte cu cinci ghizi și că ascensiunea sa este „un record mondial”.

Magar, care s-a înrolat în armata britanică în 1999, și-a pierdut ambele picioare după ce a călcat pe un dispozitiv exploziv improvizat în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan, în 2010.

El a spus că a „suferit mult” din cauza handicapului său și că nu vrea ca și alți oameni să se confrunte cu aceleași probleme.

„Sper că ascensiunea mea va ajuta la schimbarea percepției asupra persoanelor cu dizabilități. Aș dori să încurajez toți oamenii să se apuce de escaladat orice munte pe care îl doresc”, a declarat Magar.

Muntele Everest a fost escaladat de peste 11.000 de persoane, inclusiv de persoane cu dizabilități.

Anul acesta, autoritățile din Nepal au emis 478 de permise de escaladare a Everestului. Sezonul escaladărilor se încheie luna aceasta. Nouă persoane au murit pe Everest în acest an.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Mount Everest 8848M

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine