Schi în Franţa. O destinaţie de luat în considerare

sursa: www.france.fr

Toate pârtiile din România adunate nu reprezintă mai mult de o zecime ­­dintr-un  domeniu schiabil mediu din Alpi. Fie ei austrieci, elvețieni, italieni, sloveni sau francez. Aceștia din urmă, însă, Alpii Francezi care vasăzică, se disting, totuși, între ceilalți. Pentru că Franța este țara cu cei mai mulți kilometri de pârtie la nivel mondial.

Pentru că tot aici se găsesc cele mai întinse zone cu zăpadă neatinsă dar ușor accesibile pentru freerideri. Pentru că Alpii Franței găzduiesc cel mai întins domeniu schiabil din lume, Les Trois Vallees, cu peste 600 de kilometri de pârtie cu o grămadă de ski-lifturi care leagă o zonă de alta (ideea e că le ai pe toate la dispoziție fără să trebuiască să-ți dai jos schiurile din picioare).

Schi în Franţa
Schi în Franţa

Pentru că francezii au inventat și aplicat conceptul ski-in/ski-out, prin care, în majoritatea stațiunilor, părăsești clădirea în care ești cazat și te întorci la ea direct pe pârtie, fără să fii nevoit să faci un pas încălțat cu clăparii sau cu boots-ii și pentru că o atenție deosebită acordată suprafeței partiei și îngrijirii acesteia îți garantează, de cele mai multe ori, condiții perfecte de schi chiar și după-amiaza, chiar dacă instalațiile nu sunt întotdeauna la fel de noi și de moderne precum cele din Austria.

Și mai e ceva: mâncarea și atmosfera. Despre mâncarea din Franța nu cred că are sens să mai spun ceva, iar în ceea ce privește atmosfera, gândiți-vă că, în timp ce în Austria mergi, practic, la țară, într-un sat de munte în care sătenii și-au făcut pensiuni și au mai apărut câteva hoteluri, în Franța mergi în stațiune, cu tot ce implică acest termen. Se pierde din pitoresc, în schimb se câștigă la capitolul viață, distracție și restul. Așa încât, dacă asta căutați, ar trebui să nu vă mai împiedicați în Alpii Austrieci, într-adevăr cu condiții minunate de schi și de cazare, ci să continuați să mergeți spre vest până în statiunile franțuzești.

E departe, într-adevăr, dar e aproape de aeroporturile din nordul Italiei pe care se oferă zboruri low-cost din România. Și mai e un aspect de luat în seamă: excelentul raport calitate-preț. Cu banii cu care în Austria sau în Italia plătiți un skipass pentru 6 zile, în multe stațiuni din Franța obții și skipass și cazare. Pentru aceeași perioadă și pentru un număr similar de kilometri de pârtie.

Andrei Huţanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *