Vlădeasa, paradisul schiului de tură (II)

V-am mai povestit aici despre Vârful Vlădeasa, primul munte care stă în calea fronturilor atmosferice ce vin din câmpia de vest. Masivul strânge, astfel, o mare cantitate de zăpadă, deși are o altitudine de doar 1800 de metri. O să reiau câteva din ideile din primul articol despre Vlădeasa, pentru că vă propun acum și imagini care să-mi certifice spusele.

Pe toți versanții Vlădesei se deschid posibilități de schi practic nelimitate. O diferență de nivel de 900 de metri e cel puțin demnă de luat in seamă, cu atât mai mult cu cât pantele sunt suficient de înclinate pentru schi, ajungând chiar și la 25 – 30 la sută. Și toate acestea, în condițiile în care pericolul avalanșelor este, practic, inexistent.

Ski off-piste la Vlădeasa
Ski off-piste la Vlădeasa

În partea de sus, cobori prin golul alpin, unde soarele și vântul formează o crustă care se rupe și care e greu schiabilă, dar care primăvara se transformă în așa numitul firn, o placă tare pe care se poate schia ca pe cea mai bine amenajată dintre pârtii.

Ski off-piste la Vlădeasa
Ski off-piste la Vlădeasa

Apoi, printre brazii rari sau pe culoarele formate de izvoare și torenți, întâlnești zăpadă pufoasă pe care cobori având un sentiment de imponderabilitate, o adevarată senzație de zbor. De fapt asta caută toți cei care ies în afara pârtiilor amenajate: schiul pe zăpadă neîncepută e ceva cu totul special!

Scris de: Ovidiu Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *