Luni, 22.03.2015 Salut! Plecat-am șase de la Cluj (Laura Călugăr, Dorin Galdau, Andrei Huțanu, Radu Simu, Roland Rakos și cu mine) spre Zell am See și Gastein. Sper să ne întoarcem toți șase. Sunt pe mașină și mi-e cam greu să scriu, însă este un moment important pentru mine. Pentru prima oară o să am parte de schi pe pârtii din Austria.
Sunt sigur că la o distracție de acest gen, nu pornești singur. Cred că de aceea fac parte dintr-un grup de șase oameni. Organizatorii au gândit bine. Prima oprire va fi la Zell am See/Kaprun. Chiar dacă mai sunt vreo șase ore de drum între mine și pârtiile însorite din Austria (am văzut pe google cum e), drumul lung va merita, în final. Noapte bună!
Marți 23.02.2015, Zell am See/Kaprun Dragă jurnal, Sper că nu voi scăpa situația din mână și nu mă voi lăsa pradă soarelui dimineții care îmi trezește o dâră de romantism. Promit că mă voi strădui ca în zilele următoare să fiu doar fericit.

23.02.2015, Zell am See/Kaprun Dragă jurnal, Sper că nu voi scăpa situația din mână și nu mă voi lăsa pradă soarelui dimineții care îmi trezește o dâră de romantism. Promit că mă voi strădui ca în zilele următoare să fiu doar fericit.
Am ajuns seara târziu la destinație. Hotelul Das Alpenhaus Kaprun ne-a întâmpinat cu modestie și eleganță. Se pare că austriecii nu au ales (cel puțin, în stațiunile montane) să iasă în evidență prin grandoare și, sincer, eu unul mă simt mai bine așa. Cina de la restaurant, în meniu conține patru feluri. Știu, prea mult. Așa am zis și eu. În realitate, fiecare din ele: salată cu carne de vită, supă cremă, risotto cu „suckling pig” și desert, au fost gândite în așa fel încât cina să te sature, să te hrănească sănătos și să ceară un somn liniștit după.
Ghidul de la Austria incoming, Marina, a fost reperul nostru în această dimineață. Am uitat să precizez că această excursie este organizată de Austria incoming, o organizație care promovează pentru publicul român, destinațiile turistice (de iarnă sau vară) din Austria. Ei își doresc de la noi, reprezentanți ai mass mediei românești, să observăm, să testăm și să spunem mai departe experiența noastră de schiori, turiști într-o stațiune din Austria.
Centrul de închirieri: check-in electronic, asistență de specialitate și echipamente, în mare parte de ultimă generație. Am văzut pe harta pârtiilor, pentru că am primit fiecare din membrii grupului informații despre întregul domeniu schiabil Schmittenhohe, că toate legăturile dintre pârtii realizate cu instalații de urcare. Telescaune cu trei și șase locuri, gondolă cu instalație pe bază de energie solară și încălzire în banchetă… mă minunez, pentru că, în realitate este prima oară când schiez pe o pârtie din afara României. Pe o vreme bună, cu pârtii de calitate, pregătite pentru toate categoriile de schiori, nu se putea decât o super zi de schi.
Nu mă așteptam ca ora prânzului să vină atât de repede, după trei ore, dar cine sunt eu să refuz un Beef tartar servit la două mii de metri, în mijlocul pârtiilor? Remember?
Și mai am o mărturisire: nu sunt un schior avansat, însă, în ritmul în care a început totul, sper să mă întorc acasă la un alt nivel. După amiaza a fost mai plină de curaj și cu mai multe coborâri, chiar și un filmuleț realizat de unul din colegii mei de grup. Ziua s-a încheiat cu o baie la Tauern Spa și o plimbare relaxantă prin micul centru al Kaprunului, după cină.
Bilanțul zilei la căzături: trei, dintre care una urâtă rău. Din fericire, niciun os rupt.
Miercuri, 24.02.2015, Zell am See/Kaprun – Plecare spre Gastein
Destul de bună dimineața asta, iar hotelul la care suntem cazați are și piscină. Dupa câteva ture de bazin, sunt pregătit pentru o nouă zi de schi. Că doar de asta am venit. După o noapte cu ninsoare, pe ghețarul Kitzsteinhorn era vizibilitate scăzută. Ceața acoperea totul în jur. Schiatul în astfel de condiții a fost destul de greu însă am avut suficient timp să primesc și să pun în aplicare sfaturile binevoitorilor mei colegi de drum Andi și Radu.
Mă bucur că sunt aici împreună cu ei. Am învățat multe. De exemplu: Balansul este obligatoriu în timpul virajului, Apres schiul este în vecinătatea pârtiei pentru că, după câteva coborâri, meriți, întotdeauna o bere bună, și că în această excursie nu se întâmplă nimic interesant dacă noi nu suntem prezenți. În timp ce unii dintre noi își savurau berea, am dat o tură până la Ice Camp-ul din zonă. Practic, este vorba despre un fel de iglu construit în jurul unui Audi Q7.
În jurul orei prânzului ne-am întâlnit cu un ranger de sex feminin, care ne-a plimbat printr-un tunel și ne-a povestit curiozități legate de Parcul Național Hohe Tauern.
După masa de prânz am coborât împreună cu Radu, în grabă, să prindem ultima gondolă care ducea spre pârtii, pentru o ultimă tură de schi din acea zi. Zăpada ne era până la genunchi, pentru că în timp ce noi eram la restaurant, se pare că a nins destul de mult.
Am pornit spre Gastein. O altă stațiune din Austria, o nouă aventură… Va urma
P.S: Bilanțul zilei la căzături: niciuna. Probabil pentru că nu am schiat în viteză din cauza ceții și din cauză că mi-am dorit să savurez la maxim primele coborâri din viața mea pe un ghețar.
Scris de: Adrian Nechita
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine






