Proiecție de filme în parc la Alpin Film Festival

Weekend-ul acesta, în perioada 4 – 6 martie, debutează, la Predeal, ediţia pilot a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival internaţional de film, carte şi fotografie destinat promovării culturii şi civilizaţiei montane din România.

Iubitorii de munte, adrenalină și aventură se vor putea bucura, timp de trei zile, de proiecţii de film, expoziţii de fotografie veche, lansări și prezentări de carte, dar și de întâlniri cu alpiniști sau sportivi români recunoscuți cum sunt Zsolt Torok, Cornel Coco Galescu, David Neacşu, Mircea Opriş, ultramaratonistul Toma Coconea, alergătorul montan Ionuţ Zincă, reputatul schior Dan Cristea și mulţi alţii.

Intrarea la evenimentele festivalului este liberă. Secţiune paralelă a evenimentului ALPIN FILM FESTIVAL, ALPIN BOOK FESTIVAL este un salon de carte, care îşi propune să promoveze literatura asociată muntelui. ALPIN BOOK FESTIVAL va prilejui, în acest an, un eveniment editorial excepțional, în premieră în România: lansarea cărții Asociația Brașoveană de Schi K.S.V. 1905 – 1930. Cartea, o ediţie revizuită publicată de Revista ASTRA, este o reeditare a lucrării omonime publicată în 1930 de Fritz Gött, Preşedintele Asociaţiei K.S.V., prima asociaţie de schi din România.

Prin publicarea cărții despre prima asociație de schi de pe teritoriul României, redacția Revistei ASTRA dorește să îi onoreze pe maeștrii care au cucerit prima potecă, pe cutezătorii care acum un secol au integrat Brașovul în civilizația europeană a muntelui“, spune Nicolae Pepene, Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi editorul volumului Asociația Brașoveană de Schi 1905 – 1930.

Cea de-a doua secțiune paralelă a festivalului, ALPIN PHOTO FESTIVAL, propune, în premieră în România, o expoziţie-eveniment, cuprinzând fotografii cu primele cabane din Carpaţi, începând cu sfârşitul secolului 19, precum şi o serie de fotografii-document, din colecţia Roland Welkens, ce recuperează vizual cucerirea unui traseu mitic din Masivul Bucegi, în 1956 – traseul Fisurii Albastre, pe cale directă.

Programul ALPIN FILM FESTIVAL include o selecţie a unora dintre cele mai bune filme montane din ultimii ani, cum ar fi K2 and the Invisible Footmen (K2 și ajutoarele invizibile), un film despre poveștile dramatice ale porterilor montani din Pakistan sau All I Can, o producție americană de succes, considerată de lumea schiului drept cel mai bun film despre acest sport făcut vreodată. O proiecție inedită este cea a documentarului Supraviețuitorul, organizată în parteneriat cu National Geographic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *