Risc ridicat de avalanşă în Munţii Făgăraş

Bâlea Lac sursa: Facebook / Meteoplus

Meteorologii avertizează că există un risc foarte mare de avalanşă în Munţii Făgăraş, generat, în principal, de stratul însemnat de zăpadă proaspătă şi vântul puternic care va bate la altitudini de peste 1800 metri. Declanşarea avalanşelor, inclusiv a celor spontane, este posibilă la orice supraîncărcări, iar salvamontiștii recomandă evitarea deplasărilor mai sus de limita cabanelor de pe versantul nordic.

După ninsorile însemnate cantitativ din ultimele 24 de ore, stratul de zăpadă a crescut în Munții Făgăraș cu circa 80 cm în zona înaltă şi cu 40-50 cm la altitudini mai joase. În zonele adăpostite, zăpada transportată de vânt va continua să formeze depozite, înălţimea troienelor putând depăşi 2 metri.

În Masivul Bucegi există, de asemenea, un risc însemnat de avalanşă, în condiţiile în care, la peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă, de tip pulver, măsoară pe alocuri peste 25 cm. Acest strat nou de zăpadă este depus peste cruste de gheaţă şi stratul vechi, de aproximativ 15-20 cm, precizează ANM.

sursa: Facebook / Meteoplus

Duminică dimineaţa, în Carpaţii Meridionali, stratul de zăpadă măsura 163 cm la Bâlea-Lac, 63 cm la Vf. Omu, 50 cm la Păltiniş, 36 cm la Predeal, 19 cm Vf. Ţarcu, 19 cm la Cuntu, 16 cm la Parâng, 13 cm la Sinaia, 18 cm la Fundata. În Carpaţii Orientali, zăpada avea 39 cm la Lăcăuţi, 32 cm la Vf. Călimani, 16 cm la Iezer-Rodnei, 13 cm la Ceahlău-Toaca, 10 cm la Bucin iar în Carpaţii Occidentali erau 38 cm de zăpadă la Semenic, 37 cm la Vladeasa 1400 m, 33 cm la Stâna de Vale şi 38 cm la Vf. Vlădeasa.

Ninsorile vor continua duminică, însă luni vremea va fi însorită. Temperaturile se mențin negative. La peste 1800 m altitudine vor fi minime între -18 şi -12 grade Celsius şi maxime între -14 şi -8 grade Celsius. La altitudini mai joase, temperaturile minime vor fi cuprinse între -12 şi -8 grade Celsius şi temperaturi maxime între -7 şi -3 grade Celsius.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *