Zăpadă roz în Alpii italieni

Pe crestele Alpilor din nordul Italiei a început să apară “zăpada roz”. Fenomene asemănătoare au mai fost observate în Groenlanda. Culoarea roz a zăpezii este datorată unui tip de alge, spun specialiștii. Tot ei atrag atenția că apariția lor în noi zone este o consecință a încălzirii globale.

Algele care au dus la apariția acestui fenomen din Alpi fac parte din specia Chlamydomonas nivalis și pot fi întâlnite și în „Zona Întunecată” din Groenlanda, acolo unde ghețarii se topesc, spune Biagio Di Mauro de la Consiliul Național al Cercetării din Italia.

Giancarlo Cancarini/Wikimedia

În mod normal, zăpada și gheața reflectă aproximativ 80% din lumină. Schimbarea culorii datorată algelor face ca zăpada să absoarbă mai multe radiații solare, ceea ce duce la o accelerare a topirii gheții. Mai departe, apa rezultată din topire ajută la înmulțirea algelor, ceea ce crează un cer vicios ce poate afecta ghețarii din zonă.

Potrivit unui studiu realizat anul trecut, două treimi din ghețarii din Alpi se vor topi până în 2100. Cercetările au fost publicate în revista The Cryosphere și atrag atenția asupra efectelor nocive ale emisiilor de carbon la nivel mondial.

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *