Sezon de schi sub semnul întrebării. Italia cere închiderea tuturor pârtiilor din Europa

Deschiderea noul sezon de schi stă sub semnul întrebării în toată Europa, din cauza pandemiei de COVID-19. Italia a cerut ca toate pârtiile de schi din Uniunea Europeană să fie închise în decembrie, în perioada sărbătorilor de iarnă. Premierul Italian a făcut această propunere către Bruxelles, pentru a exista o soluție unitară la nivelul statelor-membre.

„Am avut un schimb excelent de opinii cu Von der Leyen cu privire la coordonarea europeană a măsurilor de sănătate privind Covid-19 în perioada Crăciunului”, a scris pe Twitter Giuseppe Conte, ca o dovadă a presiunii pe care o face Italia la nivel european pentru a asigura o închidere de comun acord a tuturor stațiunilor de schi în perioada Crăciunului, transmite Rainews, citată de Rador.

Anterior, premierul italian Giuseppe Conte a declarat că a pledat pentru „coordonare europeană” pe această temă, în discuțiile recente cu cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron şi președintele Consiliului European, Charles Michel. „Dacă pârtiile trebuie să rămână închise, acest lucru ar trebui să se aplice întregii Europe. Nu puteţi interzice schiul în Tirolul de Sud (Italia) şi permite accesul în Carintia (Austria). Ar fi o glumă inacceptabilă”, este declarația făcută de preşedintele regiunii Veneto Luca Zaia, pentru cotidianul Corriere della Sera.

Propunerea nu a fost pe placul Austriei care a respins ideea și a cerut măsuri care să compenseze eventualele pierderi, transmite DPA citat de Agerpres. Câteva stațiuni de schi au și deschis sezonul și au apucat să funcționeze până când a fost declarată carantina. Altele aveau de gând să deschidă sezonul pe 26 noiembrie, însă cu decalat data pentru jumătatea lunii decembrie. Momentan, Austria se află în carantină până în data de 6 decembrie și a anulat târgurile de Crăciun.

Pentru industria turistică din Austria şi turismul său de iarnă, pandemia de Covid-19 este o enormă ameninţare din orice punct de vedere, atât al sănătăţii dar şi economic”, a declarat marţi ministrul austriac al Finanţelor, Gernot Blümel. Potrivit acestuia, închiderea pârtiilor de ski ar însemna venituri pierdute de ordinul a 2,4 miliarde de euro în cele trei săptămâni de vacanţă din preajma Crăciunului.

Pe de altă parte, reprezentanții stațiunilor turistice din nordul Italiei insistă ca pârtiile și serviciile să fie deschise pentru a evita pierderi financiare enorme și spun că asta s-ar putea face cu un protocol sanitar strict.

Germania, care se luptă și ea cu al doilea val de coronavirus, a ieșit tot cu o poziție puternică. Premierul Bavariei a declarat marți că intenționează să țină pârtiile închise de sărbătorile de Crăciun pentru a combate Covid-19 și a îndemnat statele europene să urmeze exemplul. Autoritățile bavariene au avertizat cetățenii că vor trebui să se izoleze dacă merg la schi în Austria.

Nici în Franța nu sunt semne bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Președintele Marcon a declarat că i se pare imposibil să-și închipuie că stațiunile de schi ar putea să se redeschidă de sărbători. Cel mai probabil, pârtiile se vor deschide în ianuarie, dacă numărul de infectări va scădea.

Sezonul de schi a început în Elveția care are 339 de stațiuni de iarnă. Momentan însă, doar șase sunt deschise. Asta, și din cauza condițiilor meteo.

Scris de: Bianca Șomlea
Surse: Rainews, Rador, The Local, AFP, skiresort.info, planetski

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine