Cupa Vlădeasa 2021 – poveste despre libertate în natură

Dacă ar fi să definesc într-un cuvânt schiul de tură, atunci acel cuvânt ar fi Libertate. Da, libertate în cel mai pur sens. Din punctul meu de vedere… Munte, pădure, zăpadă, satisfacția autodepășirii, fantezie în coborâri spectaculoase, momente neprețuite cu prietenii, departe de aglomerație, fără cozi interminabile, fără defecțiuni la instalații. Asta dacă vreau să dezvolt puțin ceea ce înseamnă schiul de tură pentru mine.

Mă trezesc dimineața, îmi pregătesc echipamentul și împreună cu prietenii (la o cafea) ne facem planul. Punem pieile de tură și urcăm în zig-zag. Răcoarea dimineții se îmbrățișează cu razele soarelui, iar noi urcăm cu gândul la “pulverul” care ne va susține coborârea. Ajungem sus pe creastă, dăm jos pieile, blocăm clăpari și legăturile, reglăm bețele și ne pregătim de coborâre. De fapt. puțin spus coborâre… schiorul de tură nu coboară, el desenează pe munte, desenează în zăpada proaspătă fantezia alunecării lui. la fiecare tură altă capodoperă… Plăcere pură!

De la plăcere, la pasiune și apoi la performanță. Schi de tură și schi alpinism au devenit sporturi foarte căutate în țară noastră. Foarte mulți participanți amatori dar și foarte mulți sportivi – dedicați schiului de tură sau care găsesc în schiul de tură o modalitate extraordinară de pregătire pe timp de iarnă. Și aici vorbesc de atleți, alergători, alpiniști, orientariști. Combinația între dificultatea ascensiunii și plăcerea alunecării este ceea ce trebuie.

2020 a fost un an foarte ciudat. Oamenii au căutat să-și protejeze spațiul personal, au căutat libertate în mișcare și-au dorit socializare în siguranță. Foarte mulți s-au orientat spre schiul de tură. Furnizorii și distribuitorii de echipament de schi de tură și schi alpinism au avut vânzări peste așteptări.

Dezvoltarea acestei mișcări s-a văzut la a treia ediție a competiției de schi de tură și schi alpinism – Cupa Vlădeasa. Acest  eveniment, desfășurat în 6 februarie în Masivul Vlădeasa, a avut record de participare – peste 70 de participanți.

Organizatorii – Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Cluj – serviciu public aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, Salvamont Vlădeasa în parteneriat cu Primăria Săcuieu – au pregătit două trasee pentru amatorii și elitele schiului de tură și a schiului-alpinism. Traseul pentru schi alpinism a avut 20 kilometri și o diferența de nivel  cumulată de 1650m. Traseul pentru schi de tură a avut 10 kilometri și o diferența de nivel de 800m. Competiția este inclusă în calendarul oficial al Federației Române de Alpinism și escalada.

Au fost sportivi extraordinari, de la juniori sub 16 ani până la categoria master +50. Clasamentele oficiale le găsiți pe pagina de Facebook a evenimentului, aici. Eu doresc să îi menționez pe ocupanții locurilor I la fiecare categorie:

  • Open Schi de tură 18+ – Feminin: Mosonyi Noemi / Masculin: Bus Bogdan Vasile
  • Cadeți Schi de tură (16-17) – Feminin: Clinciu Ana / Masculin: Stan Bogdan
  • Copii Schi de tură <16 – Feminin: Manea Andreea / Masculin: Iancso Silviu Florin
  • Junior Schi Alpinism (18-20) – Stanciu Claudiu
  • Seniori Schi Alpinism (21-39) – Palici Viorel
  • Master I Schi Alpinism (40-49) – Toth Zoltan
  • Master I Schi Alpinism 50+ – Clinciu Lucian
  • Open Schi Alpinism – Feminin: Roșca Maria / Masculin: Palici Viorel

Toți participanții merită un munte de laude. Și dacă vorbim de laude, tot un munte merită și organizatorii. Evenimentul a fost organizat foarte bine. Au fost luate în calcul și implementate toate   măsurile de siguranță necesare în această perioada. Siguranță sportivilor și a staff-ului a fost cel mai important lucru. Traseele au fost bine marcate și amenajate. Organizatorii au muncit foarte mult la aranjarea traseului, la marcat și bătut urme. Au fost voluntari în punctele cheie, voluntari care au avut de îndurat o vreme capricioasă.

Organizatorii au fost ajutați de cei din CERT Transilvania precum și de sponsorii: Pro Nutrition Endurance, Gravity, Ski&Bike Center, Nootka și Omega Printing House.

Schiori cu mare drag de munte, organizatori riguroși și inimoși, sponsori și parteneri darnici – acesta este rețeta unui eveniment de succes, eveniment ce se dorește să devină o tradiție.

Până când ne vom întâlni la vreun “punct de alimentare” eu va spun: să aveți parte de kilometri și diferența de nivel atât cât vă doriți!

Scris de: Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine