Povestea celei mai longevive cupe de schi amator din România

Numele meu este Silvia Dinu si vreau sa va spun povestea celei mai longevive Cupe de Schi amator din România. Cupa Dumarilor și Cupele de tradiție sunt organizate de cei mai frumoși iubitori ai schiului din București. Cupele de tradiție sunt trei la număr: CUPA DRUMARILOR, CUPA ALFA ȘI CUPA IPA. Ele se desfășoară an de an pe Valea Prahovei (de câțiva ani buni ne găzduiește Azuga) și sunt adresate bucureștenilor, schiori amatori.

Vespremeanu Ion Musi – Sinaia, anii’70

CUPA DRUMARILOR s-a născut prima, în 1952! Să trecem puțin prin istorie și va citez din cronica scrisă de organizatori cu ocazia celei de-a 25-a ediție în 1976, anul în care m-am născut eu:

Un colectiv de tehnicieni Drumari (cei care fac drumuri, deci nu Drumeți – cei care calcă drumurile) dintr-un Institut de proiectare din București erau cazați la Sinaia și lucrau la proiectarea drumului alpin Sinaia – Cota 1400 – Vârful Furnica. În lungile lor deplasări pe teren în miez de iarnă, ei foloseau foarte ades schiurile și își practicau meseria în decorul alpin al Bucegilor, fiind de invidiat de cei ce-și duceau munca cotidiană în birouri. Într-una din deplasările lor în București, i-au convins pe colegii lor de la sediul Institutului să se repeadă într-un sfârșit de săptămână la SINAIA pentru organizarea unui concurs de schi. Invitația a fost primită cu deosebit interes și, la sfârșitul lunii februarie, într-o sâmbătă la prânz, 33 de băieți și 9 fete se înghesuiau într-un vagon de clasa a 3-a (vagon de marfă amenajat cu bănci și o sobă de tuci la mijloc) cu destinația… MUNTELE. (…)

Antrenament de vară – Bucuresti, anii’70

A doua zi în zori întreaga vila a fost în picioare și s-a pornit către Cota 1.400. Pe pârtiile din jurul hotelului aflat încă în construcție, s-a recunoscut pârtia de concurs, s-au tăiat craci de brad care să marcheze porțile și în jurul orei 11 s-a dat startul… ÎN PRIMA EDIȚIE a CUPEI DRUMARILOR. Pentru emulație, Cupa – donație a Arh. Niculae Vasilescu, a fost înfiptă într-un vârf de bat chiar pe linia de sosire.

Numărul de concurenți bucureșteni a crescut de la an la an, atingând în 1975 un număr record de 508 participanți.

Jurământul făcut la prima ediție a fost: să nu părăsim această competiție până când nu vom calcă cu schiul pe barbă. De acest jurământ ne ținem cu toții, cei atinși de această Cupa și oamenii ei frumoși. Pasiunea a trecut din generație în generație, puteți vedea în start concurenți de la 2 la 80 de ani!

Eu particip la aceste Cupe din 1979 și urc în continuare podiumul în clasamentul general. Există și clasamente pe diferite categorii de vârstă, dând astfel posibilitatea cât mai multor schiori să câștige diplome și medalii. Am devenit schioară pasionată datorită Cupelor și tatălui meu, care urcă podiumurile în edițiile anilor 60-70.

În weekendul 19-20 Februarie a avut loc ediția cu numărul 68. Au fost organizate două probe cu câte două manșe: vineri a avut loc concursul de slalom uriaș, iar sâmbătă, cel de slalom special.

Au fost mulți câștigători, pentru că noi premiem diferite categorii de vârstă, astfel că la finalul zilei, cu toții câștigăm. Iar cel mai mare câștig este faptul că ne revedem cu foarte mare plăcere și petrecem momente unice. Sigur, există și un clasament general în care sunt premiați primii 3 băieți și primele 3 fete, calculandu-se și Combinata Alpină. Highlight-ul acestei ediții a fost Iancu Olteanu care are 13 ani și al cărui bunic este unul dintre campionii Cupelor în anii ‘70-’80.

În general, în ultimii 5-10 ani am fost între 90-100 concurenți bucureșteni, la fiecare Cupa. Anul acesta, în condițiile date de pandemie, am fost 76. Suntem un nucleu bine sudat pentru că suntem o mare familie, am crescut împreună, am concurat alături de părinți și acum concurăm alături de copiii noștri. Cupele acestea ne-au scos din casă și ne-au adus împreună atâția zeci de ani (vorba unuia dintre cei mai longevivi participanți – Ioan Musi Vespremeanu). Iar în vremea comunismului…aceasta era libertatea noastră…

A urmat Cupa ALFA, ediția cu numărul 37, pe 5-6 Martie. În programul nostru competițional ar fi trebuit să avem și Cupa IPA, care anul acesta ar fi fost la ediția cu numărul 48, dar din păcate nu se va ține.

Vă invităm să ne cunoașteți și să aflați mai multe despre noi, aici.

Scris de: Silvia Dinu

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine