La schi în Harghita – Pârtiile Bogdan

Am ajuns la pârtiile Bogdan urcând pe frumoasa vale a Târnavei Mici dinspre Praid, pe șoseaua spre Gheorgheni. După 15 kilometri, un indicator te îndrumă să traversezi râul pe un pod de lemn, spre parcarea amenajată la baza celor două pârtii. Aici ai parte de prima surpriză: priveliștea ”zidului” abrupt al pârtiei roșii te face să dai puțin capul pe spate și bărbia spre piept. Teleschiul urcă pieptiș spre platoul Bogdan, de unde se deschid peisaje spectaculoase spre Carpații Meridionali și de Curbură. Chiar dacă altitudinea este de circa 1200 de metri, iar sezonul a fost sărac în zăpadă, am găsit pârtiile în stare bună, datorită instalațiilor de zăpadă artificială.

Pârtia roșie nu stă la povești: după un scurt platou pe care ai timp să îți intri în ritm, urmează ruperea de pantă abruptă, în umbra pădurii, capabilă să genereze trepidații – de încântare sau de teamă – în sufletul oricărui schior.

Pârtia albastră are o cu totul altă personalitate: cu o pantă plăcută și relativ constantă, străbate un platou larg orientat spre sud-vest, cu priveliști pe zeci de kilometri. Este ideală pentru valsat sau învățat și îndeamnă la joacă. Ai opțiunea să te oprești la marginea platoului și să urci cu teleschiul, sau să cobori pe o variantă până la baza pârtiei roșii. Pe urcare, o gașcă de pinguini pictați îți amintește că e întotdeauna un moment potrivit să intri la căldură și să iei o gustare la cabană.

Odată intrat în cabana Bogdan, orice iubitor de munte se va simţi instantaneu acasă: este cabană montană „adevărată”, cu istorie şi caracter, amplasată într-un cadru natural cu panorame largi. Construită în al Doilea Război Mondial pentru personalul unei stații de transmisiuni, cabana a trecut la sfârşitul anilor 1950 în administrarea salinei din Praid, care a construit aici primul teleschi. Îngrijită şi modernizată de actualii administratori, cabana Bogdan păstrează personalitatea primitoare şi simplitatea unei cabane montane, oferind totodată mici răsfăţuri precum zona de depozitat echipamentul de schi cu încălzitoare pentru clăpari şi zonele “lounge” confortabile, ce îndeamnă la tihnă şi socializare.

Informații la zi despre starea pârtiilor și cazare pot fi obținute aici. Pârtiile Bogdan fac parte din Regiunea Schiabilă Harghita, o inițiativă remarcabilă prin care, cu un singur skipass, poți accesa pe mai multe zone schiabile din județul Harghita.

Am încheiat ziua cu o saună și cu relaxare în ciubărul pensiunii Hétvezer din Subcetate – Zetea; o pensiune de familie pornită din pasiune la începutul anilor 2000 și dezvoltată organic, ne-a impresionat prin atenția la micile detalii și grija față de oaspeți, în timp ce curtea vastă și amplasarea retrasă, la marginea pădurii, te fac să te simți cu adevărat în vacanță.

Mai multe despre atracțiile județului Harghita, aici.

Scris de: Iancu Verdeș

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine