Trofeul GALA MUNTELUI: Alpinism – Anita Constantinescu

Anita spune despre ea că mereu a fost atrasă în primul rând de munte, apoi văzând pereții înalți, a rămas fascinată și a rămas cu gândul la ele, cum ar fi dacă ar ajunge și ea acolo. Fiind mai aventurieră din fire și făcându-i plăcere să descopere locuri noi, trasee mai puțin umblate unde chiar poți să îți testezi limitele, a descoperit zona Costila. Asta acum 12 ani.

Încă din liceu, împreună cu echipa de la Sfântu Gheorghe, având ca și antrenor pe Szocs Karesz, a descoperit cățăratul, mai întâi la sala, apoi ușor ușor și pe stânca. După ce Titus i-a arătat zona Costila, a rămas mereu cu o dorință de a face acolo cel mai renumit traseu: Fisură Albastră.

De abia după ce a terminat facultatea și s-a mai săturat de motociclism, s-a reîntors și apoi după câteva încercări (ba a venit ploaia, ba s-a rătăcit) împreună cu prietena ei Oana Cândea, a parcurs traseul Fisura Albastră, varianta moșului. Dorința de aproape 8 ani s-a împlinit, dar nu a rămas la nivelul acesta.

Anul 2018 a fost anul de reușite pentru ea și a parcurs integral cap de coardă traseul Speranței cu un prieten de suflet, Vali Aldea. În iarna anului 2018 spre 2019, a petrecut o lună în Patagonia și a parcurs primul ei traseu din Frey, Bariloche Fuentes Weber. Din păcate, la o lună după ce s-a întors în țară, în februarie, a avut o întâmplare nefericită în Colțul Bălăceni, unde ea cu coechipierul au căzut aproximativ 200 de metri, rezultând fracturi multiple, cervicală, gleznă, genunchi.

Ea nu s-a lăsat demotivată de întâmplarea asta și la nici 8 luni după nefericitul eveniment a parcurs traseul the Nose în Yosemite, evident fiind ajutată de o echipă foarte talentată de kinetoterapeuti din Sfântu Gheorghe, echipa lui Toth Zoli din cadrul Preventului. Fără ajutorul lor, refacerea în timp așa de scurt era aproape imposibilă. Anul trecut, prin toamnă, s-a tot cățărat cu Andrei Gruia în Crai. Fiind o stâncă așa de compactă și foarte ușor protejabila cu protecții mobile, s-au decis să parcurgă linia demult visată. De acolo a luat naștere traseul Vis Împlinit.

Scris de: Dan Burlac

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine