A fost aprinsă flacăra pentru Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022

Flacăra olimpică pentru JO Beijing 2022 a fost aprinsă luni în cadrul unei ceremonii desfășurate în situl istoric Olympia. Schiorul grec Ioannis Antoniou a fost primul purtător al torței.

Ceremonia tradițională de aprindere a flăcării olimpice, organizată lângă Templul Herei, conectează jocurile moderne la originile lor istorice.

După ce flacăra olimpică a fost aprinsă de Marea Preoteasă, aceasta și-a început călătoria alături de schiorul grec Ioannis Antoniou, care și-a asumat rolul de prim-purtător de torță și pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci 2014.

Flacăra a fost apoi transmisă olimpicului chinez Li Jiajun, câștigător a cinci medalii la patinaj de viteză la Jocurile Olimpice de iarnă din 1998, 2002 și 2006 (două medalii de argint și trei de bronz).

Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român, după ceremonie, flacăra olimpică și-a început călătoria spre Stadionul Panathenaic din Atena, unde pe 19 octombrie va avea loc predarea oficială către Comitetul de Organizare Beijing 2022 înainte ca ea să plece spre China. O ceremonie de bun venit va avea loc la Beijing pe 20 octombrie, flacăra urmând a fi expusă publicului la Turnul Olimpic de la Beijing înainte de a porni în ștafetă.

Jocurile Olimpice nu pot aborda toate provocările din lumea noastră. Dar Jocurile Olimpice sunt un exemplu pentru o lume în care toată lumea respectă aceleași reguli și una pe alta. Ne inspiră să rezolvăm problemele în prietenie și solidaritate. Ele construiesc poduri care să ducă la o mai bună înțelegere și prietenie între oameni. Acesta este mesajul atemporal pe care această flacără olimpică îl va trimite de la casa noastră spirituală de aici, din Olimpia Antică, la Beijing și către lume. În lumea noastră fragilă, unde diviziunea, conflictul și neîncrederea sunt în creștere, Jocurile Olimpice construiesc întotdeauna poduri. Nu ridică niciodată ziduri”, a spus Thomas Bach, președinte CIO.

Datorită măsurilor împotriva COVID-19, ceremonia de la Olympia a avut loc în condiții stricte, cu o delegație limitată.

Potrivit Reuters, un grup de protestatari a spart cordonul poliției, iar activiști pentru drepturile omului au intrat în zona sitului antic. O parte din ei au fost reținuți anterior ceremoniei. Aceștia au desfășurat un banner cu înscrisul „Nu Jocurilor Genocidului”.

Grupurile pentru drepturile omului au cerut Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să amâne Jocurile și să relocheze evenimentul dacă autoritățile chineze nu pun capăt la ceea ce activiștii numesc „genocidul în curs de desfășurare împotriva uigurilor și a altor grupuri minoritare musulmane”.

Autoritățile chineze au fost acuzate că facilitează munca silnică, prin reținerea în tabere a aproximativ un milion de uiguri și a altor minorități, majoritar musulmane, începând din 2016.

China neagă orice abatere, afirmând că a înființat centre de formare profesională pentru a combate extremismul.

Aproximativ 2.900 de sportivi, reprezentând aproximativ 85 de Comitete Olimpice Naționale, vor concura la JO Beijing, între 4 și 20 februarie 2022.

Scris de: Călin Pop

Foto: Comitetul Olimpic Grec (twitter)

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine