Sezonul pe Domeniul Schiabil Transalpina se deschide în decembrie. Telescaunul, pus în funcțiune după 7 ani

Sezonul pe Domeniul Schiabil Transalpina, județul Vâlcea, se deschide anul acesta în decembrie, promit administratorii. Pârtia de la telescaun, de peste un kilometru lungime, dar și instalația de transport pe cablu, care nu a mai fost pornită din 2014, sunt noutățile sezonului de iarnă 2021-2022.

Administratorii Domeniului Schiabil Transalpina sunt deciși să deschidă printre primii sezonul de schi, lucru care se va întâmpla în luna decembrie, dar nu mai târziu de 20 decembrie.

„Sezonul de schi se va deschide când condițiile în ceea ce privește stratul de zăpadă și temperaturile pentru producerea zăpezii artificiale vor fi propice. Nu o să mai întâmpinăm dificultățile din anii trecuți, când tot timpul era o necunoscută data de deschidere a sezonului. Dacă până acum Transalpina întotdeauna era ultima, sezonul acesta vrem să fim, dacă nu primii, printre primii, în funcție și de cum ne ajută vremea”, a declarat, pentru Ski&Outdoor Magazine, Adrian Iepure, reprezentant al administratorului Domeniului Schiabil Transalpina.

Acesta spune că noutățile sezonului constau în darea în funcțiune a pârtiei de la telescaun, care anul trecut nu a funcționat, dar și a instalației de transport pe cablu, care nu a mai fost pornită din 2014.

Este vorba de o pârtie care are în jur de 1-1,1 kilometri.

Telescaunul, funcțional

În ceea ce privește telescaunul, anul acesta au fost făcute investiții pentru achiziționarea unor piese de schimb, dar și pentru examinările magnetografice ale cablului.

„Instalația are toate reviziile la zi, inclusiv examinările magnetografice ale cablului. A fost o operațiune foarte anevoaisă. Instalația are un număr de 100 de scaune, care automat, având o vechime mai mare de 6 ani și fiind o instalație nedebraiabilă, adică scaunele sunt permanent pe cablu, trebuiesc, în momentul în care se face examinarea, toate demontate. A fost ceva foarte anevoios, s-a lucrat numai pe asta undeva la o lună”, a explicat administratorul.

Tot ca o noutate este faptul că, din această vară, a fost pus în funcțiune și tronsonul 2 de telegondolă, care va asigura și pe timpul iernii transportul turiștilor. Nici acesta nu a mai fost pornit din 2017.

Și pe pârtii s-a intervenit în această vară. Acestea au fost curățate de bolovani, cosite, iar suprafața de schi este înierbată undeva în procent de 80%.

„Suprafața arată foarte bine, s-au refăcut toate gardurile de protecție”, dă asigurări administratorul.

Apres-ski nou

Spre deosebire de anul trecut, când apres-ski-ul nu a fost deschis, în noul sezon va deveni funcțional unul nou, amplasat în zona intemediară.

„În ceea ce privește partea de servire, o să deschidem un nou apres-ski, deci nu cel existent, pentru că acela este în litigiu, iar pe terasa mare, în zona parcării inferioare, și anume terasa de deasupra garajului telegondolelor, o să fie montat un fast-food profesional, care să ajute turiștii în ceea ce privește servirea mesei. Apres-ski-ul va fi montat în zona intermediară, fast-foodul este total renovat”, a spus Adrian Iepure.

În total, investițiile făcute în această vară la Domeniul Schiabil Transalpina ajung la 400.000-500.000 de euro.

Administratorii spun că turiștii vor avea la dispoziție în acest sezon aproape 7 kilometri de pârtie funcțională.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Domeniul schiabil Transalpina – Voineasa

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine