Risc de avalanșă în zonele înalte din Munții Făgăraș și Bucegi

Meteorologii au emis pentru weekendul care urmează o avertizare de risc moderat de avalanșe în zonele înalte din Munții Făgăraș și Munții Bucegi.

Potrivit ANM, la altitudini de peste 1.800 de metri, în ultimele zile s-au înregistrat ninsori moderate, ce au depus local peste 10-15 cm de zăpadă în Carpații Meridionali, în timp ce în restul masivelor creșterile de strat sunt sub 5 cm.

În Carpații Meridionali, la peste 1800 m, este un strat de zăpadă proaspătă, pe alocuri mai consistent, depus peste cruste de gheață sau peste zăpadă mai veche, compactată și peste care poate aluneca în condițiile unor supraîncărcări, pe pantele mai înclinate.

În Carpații Orientali zăpada este în general compactă, chiar dacă stratul are pe alocuri dimensiuni mai importante, și prezintă un strat subțire de zăpadă proaspătă la suprafață, riscul declanșării unor avalanșe izolate fiind redus și prezent în special la supraîncărcări mari ale stratului.

La altitudini mari în Carpații Meridionali sunt formate plăci de vânt, în special pe versanții nordici, estici și nord-estici, aici fiind prezente și depozite mai importante de zăpadă.

Meteorologii spun că în perioada următoare se vor semnala precipitații mixte, cu ninsori temporare. Astfel, stratul de zăpadă va prezenta ușoare oscilații și se va umezi, existând riscul atât al unor curgeri sau declanșări de avalanșe spontane, cât și riscul dislocării unor straturi sub acțiunea supraîncărcărilor cu turiști, ce pot angrena zăpadă proaspătă din partea superioară a stratului și unele straturi interne.

Joi, stratul de zăpadă din platforma stațiilor meteorologice măsura: 47 cm la Rețitiș-Călimani, 41 cm la Vârfu-Omu, 38 cm la Bâlea-Lac, 25 cm la Vf.Țarcu, 24 cm la Vârful Iezer, 21 cm la Ceahlău-Toaca, la restul stațiilor meteorologice de munte fiind sub 20 cm.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine