A început „Tabere de schi adaptat”, program dedicat persoanelor cu dizabilități

Prima din cele opt tabere de schi adaptat pentru persoane cu dizabilități, programate în acest an, a început la Cheile Grădiștei. Asociația Caiac Smile și-a propus în această iarnă să învețe să schieze 1.000 de persoane cu dizabilități.

Tabăra de la Cheile Grădiștei a început duminică, 15 ianuarie, și face parte din „Tabere de schi adaptat”, o extensie a proiectului de anul trecut „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze”. Până vineri, 20 ianuarie, la Cheile Grădiștei, voluntarii asociației antrenează să schieze independent, folosind monoschiurile, 5 persoane cu dizabilități.

„Cea mai mare bucurie pe care am avut-o când am început tabăra a fost să-i văd pe monitorii noștri cu nevoi speciale cum îi învață pe cei în scaun rulant să folosească sitski-ul. Acesta este proiectul lor, nu al meu. Ei sunt cei care le transmit acestor oameni tot sprijinul de care au nevoie. Sunt extrem de mândru de ei”, a declarat Ionuț Stancovici, președintele Caiac Smile.

Asociația a anuțat că, în sezonul de iarnă 2022 – 2023, nu mai puțin de 1000 de persoane cu nevoi speciale din toate categoriile de dizabilități, locomotorii, de auz, autism, sindrom Down, s-au înscris în proiect și vor învăța să schieze pe pârtiile accesibilizate din România, în cadrul taberelor de schi adaptat.

Vor fi organizate opt tabere de șase zile fiecare, în care persoanele cu dizabilități vor schia alături de membrii asociației. În cadrul fiecărei tabere, 5 persoane cu dizabilități și însoțitorii lor vor învăța să schieze independent folosind monoschiurile.

„După ce am rămas fără un picior în urma unui accident de muncă, am început să fac sport, am practicat handbal, baschet, iar în momentul de față sunt recunoscător că mi s-a oferit posibilitatea de a practica și schi în scaun. Sunt entuziasmat, aștept să văd cum mă voi descurca în acest scaun și cum voi putea face performanță pe mai departe”, a spus Ovidiu Ciobotaru, 44 de ani.

„Sunt în scaun rulant de aproximativ 8 ani, iar diagnosticul meu este paraplegie spastică. Însă am reușit să preiau frâiele, să decid singur asupra viitorului meu. Astfel, prin 2017, m-am apucat de sport. Am început cu baschetul, unde nu am fost foarte bun, la nivel de performanță. Am încercat handbal, unde în 2019 am ajuns să fiu selecționer la echipa națională de handbal și am fost la Campionatul European din Croația, unde am obținut niște rezultate bune. De atunci, am continuat să mă dezvolt pe partea sportivă și pot să vă spun că nu mai sunt același om ca înainte. Am acceptat tot felul de provocări sportive care m-au făcut să mă autodepășesc. De doi ani cochetez și cu ideea de a face paracaiac, l-am întâlnit pe Ionuț care m-a învățat și acest sport, apoi am văzut și paraskiul și sunt tentat să încerc și acest lucru. Așteptările mele pentru această tabără sunt foarte simple: am venit aici să învăț să mă ridic în momentul în care cad, am venit aici să alunec spre succes. Morala e ca atunci când ai căzut, te-ai ridicat și ai plecat mai departe”, a declarat Alin Huțanu, 35 de ani.

Conform Caiac Smile, pe lângă cele 40 de persoane înscrise la taberele speciale, voluntarii asociației vor fi disponibili, conform unui orar prestabilit, pe pârtii și pentru alte persoane cu diferite deficiențe, dornice să ia primele lecții de schi sau să simtă bucuria alunecării pe zăpadă alături de un instructor care le va plimba în monoschi.

Înscrierile pentru programul de zi se fac cu înregistrare pe www.caiacsmile.ro.

Scris de: Călin Pop

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine