Noutățile sezonului la weSKI, în Muntele Mic

Cristi Dunca, operations manager weSKI Muntele Mic, a oferit la Ski Live, un proiect al publicației Ski&Outdoor Magazine, detalii despre noutățile sezonului 2021-2022. În emisiunea moderată de Vasile Cipcigan, el a vorbit despe deschiderea pârtiei Vâlsanu în acest weekend, dar și despte Heliski sau Helicat.

Vasile Cipcigan (V.C.): Hai să vorbim de dotările de la Muntele Mic.

Cristi Dunca (C.D.): Avem un telescaun fabricat în 2017, este debraiabil, are o capacitate de 2.200 de persoane pe oră, momentan nu dispune de un garaj. De ce? Tot din cauza proceselor pe care le avem cu primăria din zonă, care ne-a pus foarte multe bețe în roate și ne încetinește. Cam toate problemele pe care le avem sunt din cauza asta. Numai să vă imaginați, ninge peste noapte, când este viscol se depune pe scaune și pe cabluri și pe role chiciură, gheață și se încarcă cu zăpadă și noi trebuie să le curățăm manual în fiecare zi cam 2-3 ore. Vă dați seama  ce muncă avem acolo. Dacă am fi avut un garaj ele ar fi intrat în garaj peste noapte, dimineața la cheie, cald, pe linie dă-i drumul. Sperăm că vom rezolva și sperăm că va înțelege și primăria impactul pe care îl are turismul la bunăstarea întregului buget.

V.C: Să ne prezinți puțin domeniul schiabil.

C.D: Muntele Mic dispune de două telescaune, printre care al nostru, elescaunul Vâlsanu, de 6 locuri, mai este un telescaun pe nume Isai, care nu aparține de noi, este un telescaun vechi, de prin 1980, montat în 2018, care are o capacitate de 2 locuri și face cam 15 minute un tur. Telescaunul nostru merge cu 5 m/s, asta înseamnă cam 5 minute un kilometru 800 lungimea, deci se schiază foarte repede și nu sunt cozi și încă mai avem capacitate de a adăuga încă 22 de scaune. Mai sunt două teleschiuri, printre care unul gestionat de noi, este vorba de teleschiul Nordica, teleschiul Borlova care se află lângă parcarea de pe platoul Muntele Mic și mai este un teleschi care are un trecut nu prea funcțional, se numește Teleschi Felix. În total, avem undeva la 20 de kilometi de pârtie. În februarie de obicei, când ne permite vremea și zăpada, avem 4 rute pe care le batem cu ratrackul, ele devenind pârtii, deci este vaiabilă treaba cu pârtiile. Mai dispunem și de un centru de închirieri. Avem echipamente.

(…) Cireașa de pe tort este, ca să zic așa, un ratrack cu bucătărie, sunt doar 13 în toată lumea, este singurul din România, este o frumusețe și o bijuterie, încă nu am folosit-o la capacitate.

V.C.: Adică urc în ratrack și mi se gătește acolo?

C.D.: Nu, nu urci în ratrack, momentan îl ținem poziționat doar la baza pârtiei pentru că încă nu avem acele necesare pentru a construi un restaurant, îți dai seama noi avem stațiune de schi și nu avem restaurant, dar ratrackul de asta a fost achiziționat pentru a oferi mâncare clienților. El este mobil, îl putem muta unde dorim noi, dar momentan este localizat la baza pârtiei Vâlsanu, unde oferim mâncare. Pe lângă ratrack mai oferim și un grill-oudoor, mai avem un bar jos la baza pârtiei, anul acesta l-am și acoperit, mai dispunem și de un parc de freestyle, care este gestionat prin colaborare de colegii noștri de la The Sspot.

V.C.: Vreau să trecem la Heliski? Ce înseamnă?

C.D.: Heliskiul înseamnă respect penru munte, înseamnă freeride, înseamnă o experiență unică, pe care nu prea o poți defini în cuvinte. Fiecare om are definția lui, după ce experimentează. Pe scurt, Heliski, elicopterul te poate duce în locuri în care ajungi foarte geu sau chiar imposibil pe schiuri. Da, este un proiect de familie, de suflet. (…) De cinci ani încerc să dezvolt cât mai mult acest proiect, pentru că Heliski este generatorul de turiști străini, prin el aducem străini să vadă potențialul nostru și frumusețea noastră și sunt foarte, foarte mulți. De aceea n-ați prea auzit de Heliski până acum pentru că am făcut doar cu străinii și abia de doi ani l-am făcut puțin mai vizibil și pe piața din România.

V.C.: Vreau să zici și despre proiectele de viitor.

C.D.: În primul rând tebuie să rezolvăm cât mai repede garajul, pentru că este cel mai important, care ne afectează pe toți, dar nu este în mâna noastră, este în mâna primăriei. Al doilea cel mai important lucru este lacul de acumulare penru instalația de zăpadă artificială. Proiectul este în derulare, este pe masă, sperăm ca anul viitor să reușim să-l facem împreună cu ceilalți operatori pe cablu din stațiune. Finalizarea acestui proiect înseamnă resurse financiare, înseamnă achizționarea unor pompe, unor tunuri în plus și mai necesită amenajarea lacului. Momentan, a fost început de un alt operator pe cablu din stațiune și anul acesta am avut multe discuții în acest sens și tind să cred că îl vom face anul viitor. Alte planuri: doresc să anunț o surpriză sezonul acesta, este vorba despre snow-bike. Cum spuneam îmi plac și bicicletele și schiurile și asta e soluția, și ca mine sunt foarte mulți, care practică ambele sporturi. Sunt biciclete de zăpadă cu trei schiuri, se învață foarte ușor, le-am avut în test anul trecut, câțiva norocoși au avut ocazia să le și încerce, nu am făcut mare reclamă cu ele, am vrut să le testez, să văd cum le vede lumea și anul acesta am decis să îi dăm drumul la proiect. O să le găsiți începând cu sezonul acesta pe Muntele MIc, le puteți închiia, o să oferim și instructori și țin să spun că este mult mai ușor să te dai cu snow-bike-ul decât cu schiurile.

V.C.: Vreau să îmi vorbești de un proiect de care mi-ai amintit înainte de emisiune?

C.D.: Proiectul Nedeia este în mâinile tatălului meu, de aceea el a donat proiectul Consiliului Județean și comunității, el doar se asigură că se va duce la bun sfârșit și din câte am înțeles de la el este în lucru, sunt șanse foatre mari și se va face.

Este vorba de peste 100 de kilometri de pârtie pe versantul alăturat Muntelui Mic, pe versantul Nedeia, de aceea se numește așa. Vor fi undeva la 11 instalații per total și va fi și un restaurant acolo și sperăm că se va începe lucrul în tranșe și să schiem cât mai repede.

V.C.: Se va putea schia pe pârtia Vâlsanu la sfârșitul săptămânii?

C.D.: Da, cred că am și postat, echipa mea a făcut anunțul. Da, se va schia pe Vâlsanu, sperăm că în condiții bune, deoarece prognoza meteo arată ninsoare. Da, e bine, dar nu este perfect, pentru mine perfect înseamnă soare și cu o zi înainte ninsoare.

V.C: Ce înseamnă Helicat?

Helicat înseamnă pe scurt zbor cu elicopterul de pe Muntele Mic, aterizare în Polul Nedei, după care urcă lumea cu ratrackul și are două variante, ori schi pe pârtia proaspăt bătătorită de ratrack sau încearcă feeride pe lângă urme.

Interviul integral poate fi urmărit aici.

Interviu realizat de Vasile Cipcigan

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine