Bogdan Hidan: zborul mi-a schimbat viața

sursa: Facebook / Bogdan Hidan
sursa: Facebook / Bogdan Hidan
sursa: Facebook / Bogdan Hidan

Descoperirea unei pasiuni pentru sporturi extreme îți poate schimba traseul radical în multe feluri. Pentru Bogdan Hidan din Cluj-Napoca, zborul cu parapandata i-a completat viața cu experiențe unice, dar și cu oameni: soția lui este tot o pasionată de zbor, iar nunta au făcut-o „printre nori”.

După ce și-a dat seama că nu poate trăi fără aventură, Bogdan Hidan a pus bazele Transilvania Extreme Adventure, pentru a arăta și altor oameni că există și alte modalități de petrecere a timpului liber, ce poate fi trăit la intensitate maximă.

OUTDOOR Magazine: Cum arată o zi de aventură pentru tine?

Bogdan Hidan: Nici nu mai știu ce e aventura pentru mine, cred că o zi petrecută outdoor, dar și una alături de copiii mei este cât se poate de aventuroasă.

OUTDOOR Magazine: Cum ai descoperit că zborul este o pasiune?

Bogdan Hidan: Intâmplător. Nu știam că zborul este pasiunea mea, pasiunea mea era aproape orice făcea pulsul să crească. Zborul l-am cunoscut printr-o domnișoară, care mai apoi mi-a devenit și soție.

OUTDOOR Magazine: Descrie-ne cum a fost primul zbor cu parapanta.

Bogdan Hidan: Primul zbor a fost extrem de scurt, cred că am plutit vreo 3 secunde. Se întâmpla în școala de zbor, unde am făcut cursurile de zbor cu parapanta.

OUTDOOR Magazine: Care sunt trăirile pe care le încerci atunci când te afli în aer?

Bogdan Hidan: Trăirile mele, după 12 ani de zbor sunt de multe feluri, uneori mă simt plictisit și mi se par monotone zborurile, alteori nu mai pot de bucurie când sunt undeva la peste 1.000 de metri deasupra pământului și e liniște și frumos și te bucuri că poți să faci așa ceva.

OUTDOOR Magazine: Cum se împacă jobul cu o astfel de pasiune?

sursa: Facebook / Transilvania Extreme Adventures

Bogdan Hidan: De multe ori trebuie să faci diverse șiretlicuri să poți scăpa de la job mai repede ca să poți merge la zbor. Și clar ai nevoie de un job care să-ți permită să mergi cât mai des la zbor.

OUTDOOR Magazine: Cum trebuie să fie vremea pentru a putea zbura cu parapanta?

Bogdan Hidan: Să fie cald, mult soare, vânt ușor din direcție favorabilă și norișorii albi pe cer sunt un semn că o să fie o zi bună pentru zbor.

OUTDOOR Magazine: Care sunt cele mai frumoase zone pe care le recomanzi pentru zborul cu parpanta în țară? Dar în străinătate?

Bogdan Hidan: În apropierea Clujului este Rimetea, apoi Clopotiva în Hunedoara, zona Brașovului, Transalpina, Bâlea Lac. În străinătate, Nepalul este un loc unde se zboară mult și bine, dar și Oludeniz în Turcia, Annecy și Dune du Pyla, în Franța.

sursa: Facebook / Transilvania Extreme Adventures

OUTDOOR Magazine: Tu oferi și lecții de zbor sau zboruri în tandem? Ce trebuie să știe oamenii care urmează să aibă o primă experiență de acest gen?

Bogdan Hidan: Lecții de zbor nu ofer, doar zboruri în tandem cu parapanta. Multe nu sunt de știut, trebuie doar să aibă dorință și puțin curaj și o să primească o experiență de neuitat.

OUTDOOR Magazine: Ce îți spun curioșii după primul lor zbor? Care sunt reacțiile?

Bogdan Hidan: Aproximativ 90% dintre ei sunt foarte bucuroși și plini de adrenalină, dar am avut și pasageri care au spus că nu vor mai încerca și a doua oară. Sau s-a întâmplat, foarte rar, să li se facă rău în aer.

OUTDOOR Magazine: Zborul poate fi o propunere de activitate outdoor romantică pentru mulți. Ai avut cereri deosebite din partea cuplurilor?

Bogdan Hidan: Da, așa este. Nu de puține ori am avut cereri în căsătorie la zbor sau din aer.

OUTDOOR Magazine: Tu te-ai căsătorit cu o pasionată de zbor, ca tine. V-a apropiat cumva acest hobby?

Bogdan Hidan: Nu știu exact dacă zborul ne-a unit sau felul nostru de a fi, poate să fi fost zborul la început, dar acum cu siguranță avem alt liant, pe copiii noștri Matei și Ilinca.

sursa: Facebook / Bogdan Hidan

OUTDOOR Magazine: Ați ales și o nuntă inedită, înțeleg. Unde v-ați rostit jurămintele?

Bogdan Hidan: Jurămintele au fost rostite pe o platformă suspendată la 50 de metri deasupra pământului. A fost ceva inedit și foarte frumos. A fost exact pe calapodul nostru.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine