Alin Vlădulescu. De la inginer la instructor de surf și snowboard

Activitățile outdoor pot da dependență. I s-a întâmplat și lui Alin Vlădulescu, un tânăr din Târgu Jiu care a pornit inițial pe un traseu clasic: a urmat o facultate și s-a angajat în București. Viața i s-a schimbat însă când a descoperit snowboardingul, iar mai apoi, într-o vară petrecută în Portugalia, surful.

Oceanul i-a rămas în suflet așa că, un an mai târziu, a decis să își dea demisia și să își transforme pasiunea în job. Biroul lui este acum pe plajă și se poate lăuda că face zilnic ceea ce îi place mai mult: să prindă valul perfect și să îi învețe și pe alții să facă asta.

OUTDOOR Magazine: Din câte se vede, îți trăiești viața la cote maxime, atât pe timp de iarnă, cât și pe timp de vară. Cum ai ajuns să fii instructor de surf și snowboard?

Alin Vlădulescu: Totul a început cu mulți ani în urmă, la 15 ani, când am plecat într-o excursie la munte. Un amic avea o placă de snowboard pe care mi-a împrumutat-o să încerc. Schiam de câțiva ani, dar după acea zi pot spune că am renunțat complet la schi și mi-am cumpărat primul echipament de snowboard chiar în următoarea zi. De atunci căutam să ajung pe munte cu orice ocazie.

La 23 de ani, după ce m-am angajat și am observat că în acel sezon de iarnă am fost de puține ori pe pârtie am știut că trebuie să fac ceva în privința asta. Așa am ajuns să fac cursul de instructor de snowboard și am început să îmi petrec fiecare sezon de iarnă pe pârtie.

Surful a venit puțin mai târziu, prima experiență fiind în Rio în 2013. După asta au mai trecut câțiva ani, până în octombrie 2016, când am mers într-un surf trip în Portugalia, Peniche, organizat de prietenii de la Fresh Meat. Atunci pot spune că surful și oceanul m-au cucerit, iar în 2017 am decis să îmi dau demisia de la jobul din București și să mă mut pentru 7 luni în Portugalia.

OUTDOOR Magazine: Tinerii din România urmează, majoritatea, același traseu: facultate, masterat și un loc de muncă stabil, la birou. Tu ai știut dintotdeauna că vrei să ai un job outdoor?

Alin Vlădulescu: Pot spune că același traseu am urmat și eu, doar că am știut că nu vreau o muncă la birou. Am absolvit Facultatea de Construcții Civile Industriale și Agricole din București și imediat după m-am angajat, lucrând pe șantiere outdoor.

OUTDOOR Magazine: Cum te-ai apucat de surf și unde îl practici?

Alin Vlădulescu: Cum spuneam și mai sus, prima experiență a fost în 2013 în Rio, iar mai apoi, în 2016, în Portugalia, Peniche. Din 2017 petrec cam 8 luni (aprilie-noiembrie) pe an în Peniche, unde practic surf și lucrez ca instructor.

OUTDOOR Magazine: Cum a fost când ai prins primul val?

Alin Vlădulescu: Este greu de descris în cuvinte senzația pe care o ai când surfezi pe un val, cert este faptul că devine aproape ca un viciu, mai vrei încă un val și încă unul, sentiment pe care oamenii l-au descris ca surf stoked (de aici și expresia “I’m stoked!”).

OUTDOOR Magazine: Ce te învață un sport ca surful?

Alin Vlădulescu: Consider că majoritatea sporturilor în care natura joacă un rol important te învață, în primul rând, să devii mai conștient de cum o afectează acțiunile noastre din viața de zi cu zi, să o apreciezi mai mult și să faci pași în a o proteja.

Pe lângă asta, surful, fiind un sport în care progresul devine mai lent după un anumit punct, te învață să ai răbdare, să persevereszi și să te bucuri de micile “victorii” atunci când vin.

OUTDOOR Magazine: Ce sentimente te încearcă atunci când ești cu placa pe mare sau ocean?

Alin Vlădulescu : Practicând surful pot spune că te încearcă cam toate sentimentele. În unele sesiuni ești nervos și frustrat că nu îți iese nimic și trebuie să lucrezi cu psihicul tău pentru a rămâne cu zâmbetul pe buze și a învăța câte ceva din fiecare greșeală. În total contrast sunt sesiunile când simți că ești conectat cu oceanul și ești capabil să execuți lucruri noi, fapt ce îți oferă bucurie și încredere.

Pe lângă aceastea, surful, la fel ca mai toate activitățile pe care le practicăm din plăcere, au darul de a ne face total prezenți în acel moment, de a uita de toate. Cred că astfel de activități ar trebui să căutăm mai des.

OUTDOOR Magazine: În cât timp poți ajunge să stăpânești valurile?

Alin Vlădulescu : Odată cu creșterea interesului pentru acest sport, companiile ce activează în acest domeniu, au început să producă plăci de surf soft, care au dimensiuni mai mari și fac viața celor ce vor să învețe surf mai ușoară. Cu aceste plăci care oferă flotabilitate și echilibru mai bun, un începător se poate bucura de toate senzațiile pe care acest sport le oferă încă de la început.

OUTDOOR Magazine: Care este pentru tine experiența cea mai intensă trăită cu placa de surf sub picioare?

Alin Vlădulescu : Cea mai intensă experiență este atunci când reușești să prinzi un val mai mare și execuți dropul perfect. Viteaza și faptul că vezi peretele de apă în spatele tău îți oferă o senzație aparte.

OUTDOOR Magazine: Ce sfaturi ai pentru cei care vor să învețe surf-ul, dar care locuiesc într-o țară ca România? De unde ar trebui să înceapă?

Alin Vlădulescu: Se poate practica surf și în România. Ghiță Mihai sau Fratele Butch cum îl știe toată lumea, a lucrat timp de două sezoane pe plaja H2O oferind lecții de surf, iar anul trecut, la sfârșit de august, a organizat un curs de instructor de surf împreună cu International Surfing Association (ISA) la Mamaia. Momentan sunt câțiva instructori acreditați ISA în Constanța pentru cei care vor să încerce, nefiind nevoie de bugete ridicate. Pentru mai mult este nevoie să călătorești, iar pentru puțină experiență, Portugalia este o destinație perfectă și foarte căutată datorită varietății de valuri pe care le oferă, de la începători, până la avansați.

OUTDOOR Magazine: Ce similitudini sunt între surf și snowboarding?

Alin Vlădulescu: Snowboardingul doare mai rău decât surful. Cei care practică deja un sport ce implică o placă le va fi mai ușor la început, dar ca și similitudine poate doar snowbordingul în powder se poate asemăna cu surful.

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine