Sandboarding – cu placa pe dunele de nisip

sursa: Facebook / Dune Riders International

Ți-e dor de iarnă și de pârtie? Poți simți adrenalina unei coborâri pe placă și la temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Sandbordingul este varianta de vară a snowbordingului care atrage tot mai mulți împătimiți ai sportului. ‘Jocul’ este același doar că, în loc de zăpadă, coborârea se face pe dune de nisip.

sursa: Facebook / Sandboard World Cup

Sportul, cunoscut și sub numele de dune surfing sau sand surfing, se practică pe o placă special creată și este nevoie de mănuși, ochelari de protecție, cască, genunchiere și cotiere. Unii rideri aplică și ceara de sandboard pentru a crește aderența.

Plăcile sunt de diferite dimensiuni ce variază de la 1,2 până la 1,8 metri lungime, iar preferat ca material de bază este lemnul. De obicei, plăcile vin cu legături și curele pentru a nu pierde controlul în timpul coborârii.

sursa: Facebook / TORO MATA Sandboarding Acari

Primul parc de sandboard din lume a fost amenajat în comitatul Lane din Oregon, SUA. Unele din cele mai mari dune de nisip pe care se poate practica sandboardingul se găsesc în Peru (Cerro Blanco), Chile (Cerro Medanoso), China (Badain Jaran și Mingsha Shan), Iran (Rig-e Yalan Dune), Algeria (Issaouane-n-Tifernine), Namibia (Big Daddy and Dune 7), Australia (Mount Tempest), Colorado – SUA (Star Dune) și Franța (Great Dune of Pilat).

Printre legendele sandboardingului se numără Erik Johnson, Marco Malaga, Josh Tenge, Jose Martinez, Bruno Sales, Gabriel Cruz, Abraham Espinoza și Dito Chavez.

Campionii pot să își dovedească skill-urile la Campionatele Mondiale de Sandboarding dar și la alte competiții și turnee internaționale organizate de Dune Riders International (DRI).

Scris de: Bianca Șomlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *