Trupul lui Torok Zsolt, coborât de pe munte. Celebrul alpinist a murit în Munții Făgăraș

sursa: Facebook / Zsolt Torok

Trupul neînsuflețit a lui Torok Zsolt a fost recuperat duminică de pe munte. În vârstă de 45 de ani, acesta fost unul dintre cei mai buni alpiniști români, cu mai multe recorduri naționale și mondiale la activ. Torok Zsolt a murit în timpul unei escaladări în Munții Făgăraș, zona Vârfului Negoiu.

sursa: Facebook / Zsolt Torok

Dispariția alpinistului a fost anunțată de soția sa, sâmbătă dimineața, când au început și căutările. El a pornit singur în expediție într-o zonă fără semnal, iar miercuri (14 august) ar fi trebuit să se întâlnească cu câțiva prieteni în zona Vârfului Negoiu.

În operațiunea de căutare au fost mobilizați salvamontiști și jandarmi din Sibiu și Argeș. Trupul său a fost localizat cu ajutorul unui elicopter MAI dotat cu cameră de termoviziune.

Torok Zsolt a fost unul dintre cei mai buni alpiniști români. Reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului au declarant că, de puțin timp, alpinistul a primit titlul de “Maestru Emerit al Sportului”. Aceștia au transmis un mesaj de condoleanțe familiei:

Lumea sportului românesc deplânge dispariţia unuia dintre cei mai importanţi performeri ai alpinismului românesc, Zsolt Torok. Autor al celei mai valoroase performanţe ale anului 2018 pentru alpinismul românesc, când a reuşit ascensiunea pe masivul Pumori (7161 m) din Hymalaia, unde a deschis un traseu în premieră mondială, Zsolt Torok a murit acolo unde era lumea lui şi unde îşi trăia cea mai mare parte a vieţii, pe culmile muntelui.

În urmă cu trei ani, alpinistul a cucerit cinci vârfuri din Himalaya, din care trei alături de Vlad Căpușan. Împreună, ei au realizat două premiere naționale și una mondială: au fost primii oameni care escaladat Peak 5 (Makalu), vârf de 6.421 de metri, deschis ascensiunii în 2003.

sursa: Facebook / Vlad Căpușan

Zsolt a fost un simbol nu doar al alpinismului românesc, ci al României, un model pentru mine și generația mea, al curajului, entuziasmului și patriotismului adevărat. Indiferent de expediție, cu fiecare vârf atins, a fost mândru să fluture tricolorul țării pe care a iubit-o atât de mult. A avut suflet de aur și o pasiune de neclintit, inspirând generații întregi prin expedițiile lui.

Ascensiune ușoară prietene drag… – Vlad Căpușan.

Scris de: Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine