Efectele încălzirii globale: Suedia a pierdut cel mai înalt vârf

sursa: www.visitnordic.com

Cel mai înalt vârf din Suedia și-a pierdut statutul din cauza încălzirii globale, potrivit The Guardian. Este vorba de vârful sudic al muntelui Kebnekaise și care măsura până de curând 2.111 metri altitudine. Schimbarea a fost confirmată de oamenii de știință care au observat că ghețarul aflat în vârf se topește.

sursa: www.hros.net

Kebnekaise este aflat în nordul Suediei, în Munții Scandinaviei. Are două vârfuri: cel sudic, acoperit de ghețar și accesibil pasionaților de drumeții, și unul nordic, fără gheață, mai dificil de escaladat de alpiniștii neexperimentați.

Din 1880, de când au fost măsurați prima dată, vârful sudic a fost întotdeauna cel mai înalt. Anul acesta însă, vârful nordic a preluat titlul. El are 2.096,8 metri altitudine și este acum cu 1,2 metri mai înalt decât vecinul din sud.

Măsurătorile au fost făcute de echipa profesorului de geografie Ninis Rosqvist, de la Universitatea din Stockholm. Cercetătorul, care studiază muntele Kebnekaise de mai mulți ani a atras atenția că acesta este un semnal cât se poate de clar că lucrurile se schimbă și că încălzirea globală are urmări importante.

Scris de: Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine