Nou record pe Everest. Șerpașul Kami Rita a escaladat vârful pentru a 27-a oară

Șerpașul nepalez Kami Rita a escaladat miercuri muntele Everest pentru a 27-a oară, depășindu-și propriul record.

 

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 53 de ani, a escaladat vârful de 8.849 de metri dis-de-dimineață pe traseul tradițional al crestei de sud-est, ghidând un alpinist străin.

„Da, Kami Rita a escaladat Sagarmatha pentru a 27-a oară”, a declarat Bigyan Koirala, oficial al Departamentului de Turism, referindu-se la munte după numele său nepalez, scrie Reuters.

Thaneswar Guragai, manager al Seven Summit Treks, pentru care lucrează Kami Rita, a declarat că acesta a ajuns pe vârf la ora 8.30 împreună cu alpinistul străin.

„Încercăm să aflăm detalii. Deocamdată este 100% confirmat faptul că Kami Rita a escaladat pentru a 27-a oară”, a declarat Guragai.

El a escaladat Everestul pentru prima dată în 1994 și de atunci l-a escaladat aproape în fiecare an, cu excepția anilor 2014, 2015 și 2020, când ascensiunea a fost întreruptă din diverse motive.

În urmă cu câteva zile, recordul anterior al lui Kami Rita, de 26 de escaladări, a fost atins de șerpașul Pasang Dawa. Detalii, aici.

În acest an, Nepalul a emis 478 de permise, cele mai multe din istorie, pentru ca oamenii să urce pe Everest în sezonul de vârf martie-mai, comparativ cu recordul anterior de 408 în 2021.

Everestul a fost escaladat de peste 11.000 de ori, atât de pe partea nepaleză, cât și de pe cea tibetană, de când a fost escaladat pentru prima dată în 1953.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Seven Summit Treks

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine