Cartea lui Tibi Ușeriu ar putea deveni film de Hollywood

Renumita carte al lui Tibi Ușeriu, singurul om din lume care a reușit să câștige de trei ori consecutiv cel mai dur ultramaraton din lume, ar putea fi ecranizată. Invitat la emisiunea OUTDOOR live, el a povestit că este în discuții cu o echipă de producători din SUA care vor să realizeze un film bazat pe povestea vieții lui. Tibi Ușeriu a scris despre drumul parcurs până acum, deloc ușor, în cartea autobiografică 27 de Pași, vândută în peste 60.000 de exemplare.

Am început ceva colaborare cu cineva din America pe partea asta. Va fi la un moment un film artistic, dacă echipa de acolo adună bugetul. Va fi un film care probabil nu va mai avea multă legătură cu realitatea. Realitatea o să rămână un 20%. Ca să fie de succes, trebuie făcută partea aceasta. Dar sunt în tratative, avem un mic contract pentru adunarea de buget, dar nu știu încă dacă se contretizează. Pe mine nici nu mă preocupă foarte tare. Eu nu am crezut vreodată că o să ajung să scriu o carte! – Tibi Ușeriu.

Despre cartea 27 de Pași, lansată în 2017, s-a spus de la bun început că este demnă de un film. Ea prezintă toate încercările prin care a trecut Tibi Ușeriu care să devină din deținutul vânat de Interpol un sportiv de anduranță.

E o carte care povestește despre viața mea începând cu copilăria. Cum poate un copil abuzat să își ia viața în mâini, fără un psiholog, și să o schimbe, la o vârstă destul de târzie. Cei mai frumoși ani din viață, 25-35, mi i-am petrecut într-un penitenciar, de unde am ieșit doar mental mai puternic. Dar m-am cunoscut mult mai mult pe mine, ceea ce e foarte important și asta recomand. Contează mult să te autoeduci, să te cunoști pe tine, pentru că atunci poți să faci foate multe lucuri. E inimaginabil ce poate să facă psihicul pentru un om.

Eu am învățat să citesc în clasa a patra. Nu mi-am dorit să ajung un scriitor. După ce am făcut alergarea de la Pasul Tihuța, la Cluj a început să se povestească despre Tibi Ușeriu. Cei din Bistrița toți știau de trecutul meu și ziceau cum să devii tu model pentru copiii noștri, când tu ai stat în pușcărie și nu zici nimic de asta. Și de aici mi-a venit ideea să scriu o carte despre asta. Eu am crezut că va fi dată doar prin penitenciare și la prietenii mei. Nici nu am promovat. Trebuia sa avem cam 10 lansări, iar eu după a treia am renunțat să mai merg personal. Pentru mine a fost o chestie foarte grea. Dar mă bucur, pentru că jumătate din banii încasați din vânzarea cărții intră la Tășuleasa Social care face proiecte foarte faine cu acești bani. – Tibi Ușeriu

Tibi Ușeriu s-a născut în urmă cu 45 de ani într-un sat pierdut de la poalele munților Călimani. A plecat din țară înainte de a-și termina liceul cu speranța de a-și face un rost pe lume, însă anturajul l-a împins pe o cale plină de infracțiuni. A fost condamnat la 10 ani de detenție într-o închisoare de maximă securitate din Germania. După ce și-a ispășit pedeapsa, s-a întors în țară și s-a alăturat fratelui său care conduce organizația Tășuleasa Social.

După cum povestește în carte, voluntariatul, proiectele sociale și de mediu, l-au determinat să își schimbe viața. A devenit instructor la Școala de Mers pe Munte și este organizatorul maratonului Via Maria Theresia. Acum, este și ambasador al proiectului Via Transilvanica, în cadrul căruia dorește să amenajeze un traseu de 1000 km de drumeție care să străbată Transilvania de la Drobeta Turnu Severin la Putna.

Viața plină de adrenalină l-a împins spre un nou mod de viață. A început să alerge și a făcut o pasiune din depășirea limitelor. A participat la maratoane montane din țară și străinătate, iar cele mai importante victorii le-a obținut la concursul 6633 Arctic Ultra, unul din cele mai periculoase competiții din lume, pe care l-a câștigat de trei ori la rând, în 2016, 2017 și în 2018.

Scris de: Bianca Șomlea