Rafting, plimbare într-o barcă

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ce aventură! În rafting, este senzațional că putem fi cu familia sau cu prietenii într-o mare călătorie pe apă. Rafting-ul este foarte popular și în tara noastră, este unul dintre cele mai sigure sporturi extreme, oferă o experiență interesantă, frumoasă și specială, în timp ce nu trebuie să-ți lași familia acasă. Întărește comunitatea, fiind una dintre cele mai bune alternative pentru construirea de echipe.

Sigur, când vine vorba de cucerirea apei, am putea să ne întoarcem la antichitate, dar istoria raftingului sau a raftingului de apă repezi cunoscută astăzi a început după al doilea război mondial – unde altundeva decât în ​​America! La vremea respectivă însă, nu s-a făcut nici o încercare de a-i evidenția valoarea sportivă, ci mai degrabă de a-l trata ca pe o provocare. A fost încercat pentru prima dată de armata americană, care antrena soldații pe râuri accidentate, cu bărci gonflabile masive. A devenit din ce în ce mai popular din anii șaptezeci – ca activitate de agrement. Această schimbare de atitudine în ultimele decenii se datorează faptului că aceste nave au rezistat la tot, deoarece au fost confecționate din materiale din ce în ce mai rezistente, iar cârmașii lor au căutat să crească siguranța. Și pentru că, astfel, spiritele antreprenoriale trebuiau să se preocupe din ce în ce mai puțin de integritatea lor fizică, acumularea de experiență a devenit mult mai importantă.

Rafting-ul a devenit deosebit de atrăgător pentru că nu necesită nicio condiție specială, antrenamente dure de luni întregi, chiar și o rezistență medie este suficientă pentru a sta în barcă. Ba mai mult, nici nu trebuie să fii în stare să știi să înoți, deoarece este obligatorie utilizarea unei veste de salvare!

Tura de rafting începe cu săritul în apă într-un costum de protecție, de a ne obișnui cu mediul și de a fi capabili să ne controlăm corpul până când ajungem într-un loc sigur. Trebuie să ne întoarcem pe spate și să avem picioarele în față pentru a ne feri de stânci. De asemenea, este o probă psihică, pentru că trebuie să ne obișnuim, de exemplu, atunci când coborâm în jos o cascadă mică și ajungem sub apă timp de câteva secunde, vesta de salvare ne va arunca înapoi la suprafață.

Puterea echipei face ca raftingul să fie special în comparație cu alte sporturi extreme. Cel puțin patru persoane controlează barca în același timp. Adică este datoria oamenilor care stau în barcă să dea viteză ambarcațiunii cu padelele lor, ajutând astfel activitatea ghidului. Acest lucru în sine ridică nivelul de adrenalină în câteva secunde, deoarece necesită atenție constantă, dar este o distracție extrem de interesantă. Are un sentiment și farmec aparte că micile noastre bărci gonflabile se plimbă între obstacole naturale.

Pe măsură ce devenim mai încrezători pe ape, ne putem confrunta cu provocări mai mari. Ca în toate sporturile, există o clasificare, apele sălbatice sunt clasificate pe o scară de șase puncte. Acordați atenție prognozelor meteo, deoarece creșterea debitului de apă în zilele ploioase poate face chiar și dintr-o pistă ușoară periculoasă. Găsiți râuri ideale nu numai în România, ci și în țările din jur: în Austria, Slovacia, Slovenia! În România, în județul Bihor, pe Crișul Repede puteți găsi o porțiune a râului dintre Șuncuiuș și Vadu Crișului pe care putem oferi companiilor Team Building, precum ture de rafting familiilor și școlilor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ceea ce ai nevoie întotdeauna:

  • Barcă și vâsle – bărcile sunt pentru 2-3, 6-8 persoane, care pot fi conduse cu padele;
  • Costum din neopren – îmbrăcămintea de apă are câteva milimetri, care vă protejează corpul de apa rece și vă menține cald;
  • Veste de salvare – echipamentul de protecție primar care protejează împotriva stâncilor și ne susține pe apă dacă cumva cădem în râu;
  • Casca – îți protejează capul de coliziuni, dar este important să te încadrezi perfect.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul www.csabanovak.com .

Scris de: Csaba Novák

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *