PREMIERĂ: Simfonia Lunii, un nou traseu deschis de Vlad Căpușan și Teofil Vlad

Un nou traseu de escaladă a fost deschis pe peretele Făgetul Ciucului din Cheile Bicaz de alpiniștii Vlad Căpușan și Teofil Vlad. Traseul urmează o linie direct, cu dificultăți ridicate de față, și are peste 210 metri și șapte lungimi de coardă.

Traseul a fost realizat la finalul săptămânii trecute, pe parcursul a trei zile, cu intrări succesive.

Am ieșit pe vârf la apus, iar după ce ne-am chinuit cu una dintre semicorzi, care s-a încurcat, am intrat din nou în perete, la lumina frontalelor, pentru a culege echipamentul lăsat sub noi. Cu luna deasupra noastră, am rapelat încet spre baza peretelui, într-o solitudine epică. A fost cea mai lungă zi dintr-un an atât de scurt. Într-un final am ajuns târziu la cabana, epuizați, dar fericiți că am finalizat acest traseu deosebit! -Vlad Căpușan.

Vlad Căpușan

Nu este prima oară când cei doi alpiniști deschid noi rute de cățărare. În ianuarie, ei au inaugurat un nou traseu în America de Sud, dedicat marelui alpinist Zsolt Török: „El ultimo Vuelo del Condor – Ultimul zbor al condorului”.

Am fost pentru o săptămână, în vară, la cățărat în Cheile Bicazului. Am parcurs un traseu mai cunoscut, Făgetul Ciucului și am ochit niște fețe în dreapta acelui traseu pentru care ne-am gândit că am putea deschide o rută nouă. Acum, s-au potrivit lucrurile.

Teofil Vlad

Spre deosebire de ruta deschisă în ianuarie în Patagonia, aceasta are un alt specific, este o rută amenajată, are protecții fixe. Acolo era granit caracterizat prin fisuri, aici e calcar lipsit de fisuri, tocmai de aceea protecțiile sunt unele dintre cele mai solide.

Ne-am cățărat câteva lungimi de coardă, apoi am fixat niște corzi în așa fel încât să putem intra mai apoi pe blocatoare direct în punctul maxim atins de corzi. Din a treia zi am ieșit din perete și am recuperat toate materialele.

Este un traseu de dificultate mare și sperăm ca în cel mai scurt să fie repetată ruta noastră să se parcurgă și liber. Nici noi nu am avut timp să o încercăm și ne propunem să revenim. Anul acesta aveam planuri multe, poate chiar să revenim în Patagonia, dar în noul context e puțin probabil. Nu avem de ales decât să ne cățărăm în Carpați care iată că oferă provocări – Teofil Vlad.

Potrivit Federației Române de Alpinism și Escaladă, toate lungimile și regrupările au fost amenajate cu ancore mecanice, în vederea unei eventuale parcurgeri redpoint. Gradul impus estimat este 6c, iar gradul rotpunkt estimat 8a/8a+.

Scris de: Bianca Șomlea

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine