“Anii Drumeției”. Sibiul dezvoltă rețeaua de trasee turistice

Sibiul vrea să promoveze mișcarea în aer liber și ecoturismul. Un program ambițios a fost lansat luna aceasta de autorități pentru evaluarea traseelor turistice existente, identificarea de trasee noi, omologarea și introducerea acestora în circuitul turistic. Denumit “Anii Drumeției”, acesta a fost inițiat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană pentru Turism Sibiu.

În cadrul proiectului vor fi realizate și standarde de refacere a infrastructurii care vor fi aplicate la nivelul întregului județ. Este vorba de marcare, signalistică, infrastructură și intervenții specifice pe trasee, în funcție de specificul zonei în care se află – zona colinară și cea de munte. Aceste măsuri vor fi implementate cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, dar și al altor instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

sursa: turnulsfatului.ro

Toate obiectivele noastre gravitează în jurul sporturilor practicabile în județul Sibiu în funcție de sezon: pedalatul lejer în zona colinară sau alegerea unui traseu dificil de mountain-bike, drumeție pedestră pe trasee ușor accesibile, poteci tematice sau experiențe montane pe crestele munților Făgăraș, Lotru sau Cindrel; echitația, sporturile de apă precum stand-up paddle sau canoe, observarea florei și faunei, foraging și schi de tură. 

Totodată, căutăm sporirea gradului de atractivitate și acces la informații. Vom amenaja zone de belvedere, cu panouri de informare în care vom integra informații despre zonele naturale protejate, dar și detalii despre floră și faună. Vom realiza o platformă online menită să promoveze ecoturismul în județul Sibiu, care va oferi utilizatorilor o experiență prietenoasă prin care își vor putea planifica călătoria în funcție de activitățile preferate.” – Sergiu Olteanu, Manager de proiect.

Una dintre cele mai importante componente ale acestui program o reprezintă implicarea comunităților locale: administrații și instituții publice, operatori privați din turism, puncte gastronomice locale. De asemenea, ne propunem să încurajăm inițiative care întrezăresc odată cu acest demers o oportunitate și dezvoltă servicii specifice acolo unde acestea lipsesc. 

Ne-am bucura enorm să descoperim și să încurajăm inițiative noi, reprezentând astfel pentru ele un început de drum, la fel cum ele se vor alătura unui nou început al județului Sibiu – un început care marchează timpul petrecut în natură, în familie, călătoriile lente, alegerea unor variante sustenabile de turism și gastronomie.” – Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Sursa: Facebook/Cristian Valentin Cismaru

Cei care își doresc să dezvolte activități în cadrul Programului „Anii Drumeției” beneficiază de sprijin prin sesiuni de mentorat pentru a organiza pe termen lung evenimente sustenabile. De altfel, cei cu astfel de inițiative au fost printre primii beneficiari ai Programului, având la dispoziție un Ghid pentru evenimente, ce a putut fi consultat odată cu depunerea proiectelor pe agendele cofinanțate de Consiliul Județean. Ghidul poate fi consultat pe site-ul Consiliul Județean Sibiu. 

Pentru succesul acestui proiect este nevoie de colaborare atât între echipa de proiect și echipele Consiliului Județean, cât și o bună cooperare cu instituțiile, primăriile și ONG-urile din județ.

Avem acum ocazia și datoria de a adresa și rezolva subiecte importante pentru județ, subiecte precum gestionarea corespunzătoare a deșeurilor, gestionarea conflictului om – animal și accesul vehiculelor motorizate în natură. În perioada următoare vom evalua traseele turistice existente, vom identifica și omologa trasee noi, conform exemplelor de bună practică ale zonelor cu tradiție în ecoturism. De asemenea, ne propunem să identificăm fonduri europene pentru managementul ariilor protejate, dar și pentru îmbunătățirea infrastructurii turistice.” – Adrian Bibu, Administrator Public al Județului Sibiu.

În momentul de față, județul Sibiu deține peste 650 km de trasee omologate: 21 de trasee în Munții Cindrel, 26 în Munții Făgăraș și opt în Munții Lotrului. În cadrul județului se regăsesc 16 situri Natura 2000, care acoperă aproximativ 50% din suprafața sa totală.

Comunicat de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *