Cum alegem pantalonii de trekking?!

Sunt două criterii importante după care ne ghidăm când dorim să cumpărăm pantaloni de trekking: să fie foarte confortabili – să nu ne deranjeze  când efectuăm mișcări mai ample şi să  respire foarte bine – să nu transpiram puternic în ei. Apoi sunt accesoriile (fermoar, buzunare, curea), care complică procesul de căutare. Haideţi să vedem cum îi alegem:

Cum alegem mărimea? Ei bine, ca la orice pantaloni, îi încercăm: stăm în magazin cu ei un pic, facem câteva mişcări, abia pe urmă ne hotărâm. Mișcările ne ajută să verificăm confortul: ridicăm piciorul, ne lăsăm în jos (gândiți-vă seară la foc), ne aplecăm puțin. Nu ne dorim să avem pantaloni care să se ridice prea mult, dar nici să ne deranjeze în mișcările de flexie și extensie a membrelor inferioare.

În mişcările acestea vedem de asemenea dacă ne deranjează cusăturile. Ne uităm apoi la părțile care sunt cele mai predispuse frecării. partea dinspre genunchi şi cea din spate. În mod normal în aceste zone materialul ar trebui dublat sau producătorii folosesc un tip de material mult mai rezistent pentru a proteja aceste zone.

Buzunarele sunt foarte importante. Ne protejează obiectele de care avem nevoie și ne permit să  să avem acces rapid la anumite lucruri: un telefon, o hartă etc.

Pentru perioadele cu temperaturi ridicate avem pantalonii de trekking care datorită unui fermoar circular, atașat la nivelul coapsei,  se transformă în pantaloni scurți. Atenţie: s-ar putea că la anumite mişcări să deranjeze fermoarul respectiv. Vara, pantalonii scurţi ar putea să fie o soluţie foarte bună în ce priveşte confortul, dar trebuie să ne gândim că nu avem deloc protecţie de la genunchi în jos. Putem avea probleme în întâlnirea cu bucăţi de stâncă, gângănii (gen căpuşe) sau zgârieturi în tufele de ienupăr. De aceea pantalonii scurţi, în perioadele călduroase,  înseamnă confort crescut, dar protecţie foarte scăzută.


La pantalonii de trekking, folosiți în excursii  scurte, impermeabilitatea nu este un criteriu care să conteze foarte mult. E bine să aibă un anumit grad de impermeabilitate dar respirabilitatea este mult mai importantă. În ture montane de medie și lungă durata, în expediţiile montane mai tehnice, unde confortul termic este foarte important și umiditatea poate să provoace mari neplăceri  se vor alege pantaloni care să aibă şi un grad ridicat de impermeabilitate.

Găsești varianta video a materialului, alături de alte zeci de video-uri despre echipament și experiențe outdoor pe contul de You Tube Ski&Outdoor Magazine.

Scris de: Vasile Cipcigan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *