Alex Benchea şi Răzvan Nedu, alpiniştii clubului sportiv Climb Again care au urcat anul trecut pe Mont Blanc, se pregătesc de o nouă escaladă. Ţinta expediţiei este de această dată muntele Elbrus. Am aflat mai multe de la Alex Benchea.
De ce Elbrus, cu ce e diferit?
Alex Benchea: E vorba de obiectivul meu de a escalada aceşti 3 munţi: Kilimanjaro, Mont Blanc şi Elbrus. M-am inspirat de la mentorul meu, Florin Năstase, cu ajutorul căruia am descoperit munţii. Acum 3 ani l-am cunoscut în Cluj, el lucra cu studenţii. A început să-mi povestească despre pasiunea lui pentru munte şi de locurile în care a fost. Eu i-am zis atunci că am un vis, de a urca pe cel mai înalt munte din România. El mi-a răspuns: “Dacă te antrenezi, mergem; cum să nu?” Am mers împreună cu el, iar cel mai important a fost că a avut încredere în mine: eu nu mai fusesem pe munte, dar nici el nu mai fusese cu o persoană nevăzătoare. Şi de atunci nu m-am mai oprit. La câteva luni după ce am urcat pe munte, i-am spus că visul meu e de a urca pe Kilimanjaro, Mont Blanc şi Elbrus. Acestea sunt obiective care mi s-au părut bune pentru începători. Deja 2 treimi din visul acesta al meu s-au împlinit.
Obiectivul meu pe termen lung e Seven summits, adică să escaladez cel mai înalt munte de pe fiecare continent. Mi-am dat seama că o formulă care mă atrage e să mă concentrez pe termen scurt: 2 munţi din Seven summits şi un munte tehnic. În acest sens, următorul pas ar fi Aconcagua, Denali şi Matterhorn.
La ce dificultăţi te aştepţi?
Alex Benchea: La Elbrus este vorba de altitudinea ridicată (5642 metri) şi de frig. Apoi e vorba despre anduranţă: nu atât te caţeri, cât mergi mult pe gheţar. Trebuie să te pregăteşti pe partea de cardio. Acum sunt prins cu facultatea şi mă antrenez mai mult pe acasă, dar fac exerciţii pentru picioare, pe bicicletă de spinning; am mers şi la sala de căţărat, să-mi păstrez condiţia fizică.
Cu cine vei fi în echipă de data aceasta?
Alex Benchea: Cu Răzvan Nedu şi Andrei Popa. Fiecare din noi va avea ghidul lui: despre mine pot să spun că voi fi însoţit de Teofil Vlad, un foarte bun alpinist.
În ce perioadă va avea loc expediţia?
Alex Benchea: Între 2-9 august.
Ce ai învăţat în celelalte expediţii în privinţa alegerii echipamentului şi ai vrea să modifici?
Alex Benchea: Sunt câteva piese care pe mine mă ajută mult; de exemplu bocancii sunt foarte importanţi, dar şi beţele de drumeţie. Apoi mai e echipamentul numit camelbak: un fel de ploscă cu un furtun, din care poţi să bei mai uşor când ai de mers mult, nu trebuie să tot desfaci rucsacul.
Ai auzit de alpinistul nevăzător care a urcat pe Everest? Tu nu ai de gând?
Alex Benchea: Ba da, că doar face parte din Seven Summits. Probabil va fi la urmă, pentru că e cel mai înalt. Eu sunt chiar în contact cu alpinişti nevăzători care au urcat pe Everest. Am citit mai toate cărţile legate de munte, de alpinism, răscolesc internetul înaintea fiecărei expediţii. Pentru mine e foarte important să-mi fac o hartă mentală a traseului pe care îl voi urma.
Cum este privit în comunitatea nevăzătorilor ceea ce faci?
Alex Benchea: Nu am stat să cuantific asta. Fiecare ce-şi doreşte să facă, iar eu nu încurajez oamenii să facă alpinism doar aşa. E o activitate periculoasă, doar dacă eşti foarte pasionat merită.
După Mont Blanc, aveai de gând să-ţi transformi experienţa într-o carte. Cum stai cu acel proiect?
Alex Benchea: Am ceva scris, dar încă nu e definitiv.
De ce faci asta, de ce urci munţii?
Alex Benchea: Pentru că îmi place; şi pentru că simt că am potenţial, pe care aş vrea să-l valorific.
Scris de: Andreea Nagy
Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.
Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.
Susțin Ski&Outdoor Magazine