Cronica de Luni

Bună! O săptămâna plină de soare și mișcare în natură vă doresc! Săptămâna trecută am avut rezultate foarte bune obținute de sportivii noștri la competițiile internaționale și evenimente sportive outdoor foarte interesante.

Aș dori să începem cu escalada. Și cu un moment istoric! Darius Râpă confirmă formă foarte bună și reușește să câștige Cupa Europei la escaladă dificultate, eveniment care s-a desfășurat la Imst – Austria. Este prima victorie a României din istoria întrecerilor europene de juniori.

Darius Râpă este unul dintre cei mai promițători sportivi români ai momentului. El este legitimat la Alpin Club Carpatic București și component al Lotului Național de Escaladă. Începând din 2013 a reușit să câștige opt titluri de campion național. Rezultatele internaționale extraordinare au făcut din juniorul celor de la Alpin Club Carpatic cea mai mare speranța într-un sport care începând din acest an, va intră oficial între sporturile olimpice. 

Multe, multe felicitări lui Darius și antrenorilor de la club și lot – Bogdan Dudău, Robert Cohn și Marian Marty Bugneru.

Rezultate foarte bune, tot pe verticală, dar în sens invers… Adică la sărituri în apă de la mare înălțime. Week-endul trecut a fost prima etapă din Red Bull Cliff Diving 2021. Evenimentul s-a desfășurat la Saint – Raphael, în Franța. Un adevărat spectacol și pe podium doi români! Cătălin Preda pe cea mai înalta treaptă a podiumului și Constantin Popovici pe locul 3. Acești super atleți au impresionat prin siguranță și spectaculozitate, făcând primul pas spre câștigarea circuitului.

De la dificultate și viteză pe verticală trecem la dificultate și viteză în alergare.

Ultramaratonista româncă Ana Cristina Constantin reușește încă un rezultat extraordinar, terminând prima, dintre fete, cursa de 100km de la Ruta Vetona. La general a ieșit pe locul 4. Cursa s-a desfășurat sâmbătă și au fost peste 2400 de metri diferența pozitivă de nivel.

Tot peste hotare, de această dată în Torino, Iaciu Ștefania Gabriela termină cursa de 24 de ore pe locul 2. Ea reușește să alerge 172,581 km. Pe locul I tot o româncă – Muntean Alina Teodora. Alina reușește, în 24 de ore să alerge 188, 462 km. 

Felicitări fetelor! La cum arată acest început de sezon ne așteaptă un an plin de rezultate extraordinare.

În țară am avut câteva concursuri de alergare și mountain bike, concursuri care s-au bucurat de  mulți participanți dornici de provocări și și mai mulți susținători dornici de spectacol. 

Măcin Mountain Fun (facebook.com/MacinMF) Atinge Omu (facebook.com/ATINGE-OMU), Beiuș Running Day (facebook.com/Beiuș-Running-Day) sunt cele mai reprezentative, din punctul meu de vedere.

La evenimentul de la Beiuș a participat și unul dintre cei mai titrați atleți  români – Marius Ionescu. El a îmbunătățit recordul traseului de 21km , cu mai bine de un minut.

Multe evenimente, rezultate foarte bune, se vede “poftă de competiții” și dorința iubitorilor de performanță în zona outdoor de a simți din nou adrenalină dată de cursele clasice.

A fost o săptămână plină, dar e doar începutul. Luna iunie ne așteaptă pe toți în natură, într-o zona de start, să trecem un finish, să ne bucurăm cu o medalie câștigată.

Află ce evenimente sportive outdoor s-au desfășurat în urmă cu două săptămâni, aici.

Scris de: Vasile Cipcigan