1 septembrie, Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, cea mai reprezentativă arie naturală protejată din România, este sărbătorită în fiecare an, din 2008, în 1 septembrie. Această zi a fost aleasă pentru a marca data la care a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului României din anul 1990 prin care întreaga Deltă a Dunării și unitățile adiacente au fost declarate rezervație a biosferei.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat, miercuri, în parteneriat cu Primăria Tulcea, conferința „1 Septembrie – Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării” la Satul pescăresc tradițional amplasat la limita municipiului Tulcea, pe DJ222C Tulcea-Murighiol.

Potrivit organizatorilor, în cadrul conferinței s-au purtat discuții libere pe domenii de interes pentru Rezervația Biosferei Delta Dunării: acțiuni de management și măsuri implementate, proiecte în curs de derulare și idei de dezvoltare ulterioară. Programul a inclus și vizitarea Satului pescăresc tradițional.

Delta Dunării a fost inclusă în 1990 în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul Programului „Omul și Biosfera” lansat de UNESCO, iar un an mai târziu a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Natural Mondial UNESCO.

În 2021 se împlinesc 30 de ani de la declararea acestei arii naturale ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă în cadrul Convenţiei RAMSAR.

Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a primit Diploma Europeană pentru arii protejate în anul 2000, care a fost reînnoită în anii 2005, 2010 și 2020.

„Toate acestea ne obligă, atât la nivel instituțional, cât și la nivel personal, la acțiune și însușirea unui comportament responsabil prin care să ajutăm la conservarea ecosistemelor și folosirea echilibrată a resurselor naturale regenerabile, cu păstrarea activităților tradiționale care contribuie la menținerea echilibrului ecologic, armonizând obiectivele de conservare cu cele de dezvoltare”, susțin reprezentanții ARBDD.

Conform acestora, Delta Dunării este una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și, totodată, cea mai bine conservată zonă umedă din Europa.

În anul 2021, Romfilatelia a lansat emisiunea de mărci poștale „65 de ani în UNESCO. Delta Dunării, 30 de ani în Patrimoniul Mondial UNESCO”, aceasta prezentând specii de păsări și mamifere prezente în Delta Dunării.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării

Ski&Outdoor Magazine este un proiect independent, care nu aparține niciunui trust și care se finanțează doar prin eforturi proprii, iar spațiile de publicitate sunt limitate.

Dacă îți place proiectul nostru și împărtășești aceleași valori, poți contribui și tu.

Susțin Ski&Outdoor Magazine