Ce nu trebuie ratat la a șasea ediție a Alpin Film Festival. Recomandările lui Dan Burlac, organizatorul evenimentului

Dan Burlac, organizatorul Alpin Film Festival, care se desfășoară în perioada 7-12 septembrie, în Brașov, Predeal și Râșnov, a explicat, pentru Ski&Outdoor Magazine, că ediția din acest an a evenimentului va avea trei sfere de interes: la nivel local, la nivel național și internațional.

„Anul acesta, festivalul are trei sfere de interes. Interesant pentru brașoveni este faptul că după 34 de ani facem prima proiecție în Cinema Astra și, tot pentru brașoveni, marcăm 140 de ani de turism în România. Aici s-a înființat acum 140 de ani SKV, prima asociație de turism din România”, a spus Dan Burlac.

Și la nivel național, ediția a șasea a festivalului aduce mai multe premiere.

Astfel, în 11 septembrie, la Cinema Astra va fi onorat pionierul rezervațiilor naturale din România.

„L-am descoperit și îl vom onora la festivalul acesta pe Zeno Oarcea, care este pionierul rezervațiilor naturale din România. Lumea va putea să-l descopere pe cel care a făcut și care s-a bătut cu Ceaușescu să facă parcurile naturale și să le protejeze. În ‘54 el a făcut primul parc”, a spus Dan Burlac despre Zeno Oarcea, care, la vârsta de 96 de ani, va fi prezent la proiecția documentarului regizat de Daniel Befu.

Organizatorul Alpin Film Festival mai amintește despre cele 12 filme înscrise în Competiția Românească, dar și despre o altă premieră, Ziua Outdoor pentru persoanele cu dizabilități.

„Este o chestie foarte scumpă inimii noastre, cu caiacul și cu cățăratul. Este o premieră pentru România. Faptul că persoanele cu dizabilități practică din ce în ce mai mult sporturile outdoor e un lucru bun. Problema e ce putem face noi pentru ei, pentru a întâmpina această dinamică, ce nevoi au, ce le trebuie, ce nu e. Asta e tema acestei conferințe și discuții”, a spus Dan Burlac, despre conferința care va fi moderată de Andi Huțanu, redactorul-șef al Ski&Outdoor Magazine.

În ceea ce privește sfera internațională a festivalului este suficient de amintit faptul că Alpin Film Festival face parte din International Alliance for Mountain Film, cea mai prestigioasă asociație a filmelor de munte.

„O avem pe Catherine Destivelle, cea mai bună alpinistă din istorie, pe Eliza Kubarska, cea mai mare regizoare de filme de munte din lume, avem conferința internațională despre urși. Este pentru prima oară când facem o discuție legată de managementul populației de urși cu participare internațională și cu vocile cele mai autorizate din România să vorbească despre această problemă”, a mai spus Burlac.

Ediția din acest an a festivalului coincide cu Forumul Orașelor Verzi, care se va desfășura la Brașov.

„Atmosfera e foarte faină pentru că suntem grupați în centrul Brașovului, avem Piața Brassai, care este o piață foarte frumoasă, deci totul va fi grupat. Ce e foarte important este că evenimentele o să corespundă cu Forumul Orașelor Verzi, peste 250 de primari din țară sau reprezentanți ai primăriilor vor fi la Brașov. Brașovul va fi practic capitala verde timp de o săptămână, cu o energie foarte bună legată de mediu și de protecția mediului”, a arătat organizatorul festivalului.

Peste 50 de filme cu teme care țin de protejarea naturii și a muntelui vor fi proiectate la ediția din acest an a Alpin Film Festival, care se desfășoară între 7 și 12 septembrie la Brașov, Predeal și Râșnov.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Alpin Film Festival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *