„Ținutul Buzăului”, la un pas de obținerea titlului de Geoparc Global. Doi specialiști UNESCO evaluează vulcanii noroioși, domurile de sare și trovanţii de la Ulmet

„Ținutul Buzăului/Buzău Land” parcurge în aceste zile ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO, al doilea din România, după Ţara Haţegului. Miercuri, doi experți ai ONU sosesc în țară și verifică în teren dacă realitatea corespunde cu dosarul de candidatură, transmis la Paris în decembrie 2020.

Experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) sosesc în România pentru a evalua Ţinutul Buzăului.
Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi, renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului, vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.

Cei doi specialiști ai UNESCO vor petrece câteva zile în Ţinutul Buzăului, în perioada 15-19 septembrie, evaluând 101 de criterii şi verificând dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul celor 18 comune care constituie Ţinutul, transmis în decembrie anul trecut. Experţii vor lua pulsul comunităţii locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zona Buzăului.

Cei doi evaluatori UNESCO sunt recunoscuţi ca fiind extrem de riguroşi. Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de Geoparcuri, în vreme ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul Geoparc Global UNESCO din Olanda.

„Buzău Land” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate, pentru a primi titlul de Geoparc UNESCO.

„Vizita evaluatorilor externi este forte importantă pentru noi. Misiunea noastră este o adevărată provocare, pentru că de ea depinde titlul de Geoparc UNESCO al <Ţinutului Buzăului/Buzău Land>. Cei doi specialişti vor analiza impactul Ţinutului asupra educaţiei, turismului şi economiei locale, precum şi asupra protejării patrimoniului natural şi cultural al zonei. În cadrul vizitei, va trebui să convingem că proiectul contribuie eficient la toate aceste puncte”, explică Răzvan-Gabriel Popa, director executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului şi coordonatorul acestei iniţiative de certificare internaţională.

Ultima etapă de evaluare a proiectului

În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict. După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiştii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris, Franţa.

Raportul va fi analizat, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO şi de o comisie a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice (IUGS). Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Geoparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de Geoparc, o amânare a titlului (va primi instrucţiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de 1-2 ani să le implementeze şi să le trimită spre analiză către UNESCO) sau respingerea definitivă a acestuia.

Beneficiile statutului de Geoparc UNESCO

În decembrie 2020, după iniţierea procesului de aplicare pentru obţinerea statutului de Geoparc Global, Asociaţia Ţinutul Buzăului, cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău, a finalizat cu succes primul capitol al proiectului, transmiţând către UNESCO dosarul de evaluare.

Aplicaţia a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei şi a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, pentru a pune aceste valori în slujba comunităţilor locale. Comisia Naţională a României pentru UNESCO a sprijinit demersul, susţinând activ întregul proces de aplicare.

Statutul de Geoparc Global UNESCO atestă teritoriul respectiv precum o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor. Această dezvoltare are loc în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător. Principalii piloni ai acestui proces sunt mediul, economia şi societatea.

„Buzău Land” va deveni, astfel, un teritoriu recunoscut pe plan internaţional, fiind promovat de UNESCO şi de reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor. Totodată, statutul de Geoparc Global va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.

De asemenea, statutul ar aduce cu sine atragerea de investiţii în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaştere economică şi socială a unei zone rurale care, până acum, a fost ocolită de oportunităţi. „Buzău Land” va deveni un loc demn de vizitat ori de locuit, devenind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecaţi peste graniţe – de a se întoarce acasă.

Odată obţinut titlul, el va trebui menţinut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat şi revalidat de către doi specialişti internaţionali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităţilor.

Managementul Geoparcului va fi asigurat de Asociaţia Ţinutul Buzăului şi va fi sprijinit de partenerii săi, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti, de un Consiliu Ştiinţific, precum şi de un Consiliu Consultativ. De asemenea, pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual. O parte din acest buget va fi asigurat de Consiliul Judeţean Buzău, iar cealaltă parte – din fondurile Asociaţiei Ţinutul Buzăului.

Despre Asociaţia Ţinutului Buzăului

Asociaţia Ţinutul Buzăului este o organizaţie neguvernamentală, care a luat naştere în urmă cu patru ani şi care sprijină dorinţa comunităţilor de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural şi cultural local. Asociaţia este formată din specialişti în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universităţi europene ori în companii de top.

Iniţiativa „Ţinutul Buzăului” a pornit în 2007 şi a atras oameni, instituţii, companii şi ONG-uri care şi-au manifestat sprijinul în dezvoltarea sa. Aplicaţia „Buzău Land” la statutul de Geoparc Global UNESCO are la bază un parteneriat între Asociaţia Ţinutul Buzăului, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti.

Consiliul Judeţean Buzău oferă sprijin financiar acestei iniţiative, acordând o finanţare de 70.000 de euro/an, timp de şapte ani, începând cu anul 2020. Sprijinul financiar acoperă, în acest moment, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ţinutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociaţia Ţinutul Buzăului.

De cealaltă parte, Universitatea din Bucureşti oferă expertiză ştiinţifică şi susţine activităţile educaţionale şi de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei iniţiative, ce vine cu experienţa practică a Geoparcului UNESCO Ţara Haţegului.

Scris de: Călin Pop

Foto: Facebook/Ținutul Buzăului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *